Întreaga lume strânge cureaua, PSD vorbește de creșteri de pensii și salarii mai mari decât promiseseră. Cum răspunde Ciucă

Întreaga lume strânge cureaua, PSD vorbește de creșteri de pensii și salarii mai mari decât promiseseră. Cum răspunde Ciucă

În timp ce toate statele europene se pregătesc de o iarnă cruntă, iar țări ca Franța anunță chiar „sfârșitul abundenței și lipsei de griji”, liderii PSD au început iar să vină cu discursuri despre creșteri de pensii și salarii, chiar și peste ce promiseseră înainte.

Reuniți la Olimp, social-democrații au anunțat că de zilele următoare vor începe să prezinte propunerile lor sociale cu care merg în fața coaliției, promițând că au idei pe toate domeniile, dar în principal pe creșterea de pensii și salarii.

Sorin Grindeanu a precizat că ministrul Muncii, Marius Budăi, va prezenta toate aceste planuri, dar colegul său Mihai Tudose nu a mai avut răbdare și a dat detalii.

ADVERTISING

„În fapt, pensiile vor creşte cu mai mult de acel procent de 5,7% prevăzut de lege, noi insistăm pe minim 10%. Noi spunem mai mult de 10%. Salariul minim de la 2.250 la 3.000 lei, vorbesc de brut şi cu o parte de compensare 200 lei pe această diferenţă pe care să o suporte statul", a detaliat vicepreşedintele PSD Mihai Tudose.

Asta a venit de la cel care era premier în 2017, când a fost concepută infama Lege a Salarizării Unitare, care nici acum nu a ajuns să fie aplicată. Guvernul a crescut recent salariile bugetarilor, dar încă nu la nivelul prevăzut legal, pentru că nu a avut bani, iar majorarea a constat în aproximativ 150 de lei/bugetar.

ADVERTISING

Ciucă spune că totul depinde de buget

Cam asta le-a transmis colegilor de coaliție și premierul Nicolae Ciucă, atunci când a fost pus să comenteze propunerile PSD.

„Ca să putem să asigurăm acest pachet măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să majorăm atât pensiile, cât şi salariile. Ştiţi bine că în pachetele de sprijin de până acum am avut două măsuri care au vizat cetăţenii vulnerabili şi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Am avut, de asemenea, discuţii cu partenerii noştri sociali şi ne-am angajat ca, în momentul în care vom finaliza rectificarea bugetară, în funcţie de posibilităţile bugetare vom majora şi salariile şi ne-am permis să asigurăm un sfert din ceea ce rămăsese neacordat, în conformitate cu prevederile legii 153”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută marţi.

ADVERTISING

Premierul a adăugat că „acestea sunt măsurile pe care noi le-am discutat şi sigur, în funcţie de evoluţia colectărilor la buget şi propunerile pe care le vom discuta fiecare dintre noi, şi PNL şi ceilalţi membri ai coaliţiei, vom ajunge la o concluzie care se va concretiza într-o decizie privind acest obiectiv".

Și liberalii lucrează la majorări, dar cu o altă abordare

O reacție a avut și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe. El a ținut să precizeze că în coaliție nu a existat o discuţie legată de mărirea salariului minim pe economie sau majorarea pensiilor, dar a spus că și liberalii lucrează la astfel de propuneri.

„Pe agenda coaliţiei nu a existat o discuţie legată de mărirea salariului minim pe economie sau o eventuală mărire a pensiilor, dar toate aceste propuneri, firesc este să fie însoţite de un calcul bugetar, de o disponibilitate prezentată în cadrul coaliţiei, de către Ministerul de Finanţe şi, bineînţeles, de o decizie", a spus Stroe.

Acesta am mai spus că poate confirma faptul că în acest moment PNL lucrează la astfel de propuneri, pe care le vor prezenta în coaliţie, nu public.

„Faptul că se propun şi se iau măsuri sociale, în momente de criză globală este un lucru care ţine şi de bunul simţ şi de un anumit sentiment de solidaritate pe care trebuie să îl avem cu cei care sunt afectaţi direct, categoriile vulnerabile", a explicat el.

„Sunt convins că toate partidele îşi doresc mărirea pensiilor. Aceste lucruri trebuie să fie, evident, în relaţie cu posibilităţile economice şi cu bugetul pe care îl gestionăm în momentul de faţă", a mai spus Stroe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇