Creșterea inflației declanșează intervenția statului în tot mai multe zone ale Europei, însă această reacție este inegală.
În țările dezvoltate economic sprijinul acordat cetățenilor e mai consistent, în timp ce în statele cu cele mai mici salarii din UE, printre care se află și România, ajutorul oferit de guvern e infim.
Astfel, avem situația în care, în timp ce unele state europene își ajută cetățenii cu sume care se apropie de salariul mediu pe economie din țara noastră, Guvernul României vine cu reduceri de 50 de bani pe litrul de carburant sau ajutoare de 4 lei pe zi pentru cei care deja sunt la limita subzistenței.
Să aruncăm o privire spre cum își tratează alte state cetățenii.
700 de euro în Danemarca
Danemarca a anunțat vineri că fiecare persoană în vârstă va primi aproape 700 de euro de la stat pentru a compensa inflația. Parlamentarii danezi au convenit asupra ajutorului și a altor măsuri în valoare totală de 3,1 miliarde de coroane daneze pentru a atenua impactul inflației și al prețurilor la energie, a anunțat vineri Ministerul de Finanțe.
Ce măsuri ia guvernul danez:
- persoanele în vârstă cu venituri mici vor primi fiecare câte o sumă de 5.000 de coroane (aproximativ 700 de euro), scutită de taxe;
- reducerea unei taxe la prețul energiei electrice;
- finanțarea ajutoarelor prin reducerea investițiilor publice, ceea ce, potrivit ministerului, va contribui la evitarea creșterii prețurilor. Impactul asupra inflației va fi zero.
„Economia daneză e în mod fundamental puternică, dar este provocată de creșterea prețurilor în urma războiului lui Putin în Ucraina. De aceea, mă bucur că acum putem da o mână de ajutor unora dintre cei care sunt deosebit de provocați de inflație", a declarat ministrul de finanțe, Nicolai Wammen.
Până la 1.000 de euro în Austria
În Austria, unde rata inflaţiei a ajuns la 8%, mult sub cea a României, Guvernul a anunțat săptămâna trecută, că fiecare cetățean va primi până la 1.000 de euro printr-un amplu pachet de măsuri de protejare de impactul creşterii inflaţiei.
Gospodăriile şi companiile vor primi şase miliarde de euro în acest an şi în 2023 sub formă de beneficii directe, la care se vor adăuga alte ajutoare în valoare de 22 de miliarde de euro până în 2026, sub forma unor taxe mai mici.
Ce măsuri ia guvernul Austriei:
- bonus de 300 de euro ce va fi acordat persoanelor vulnerabile, precum şomerii sau cei care primesc pensia minimă de la stat;
- bonus de 180 de euro pentru fiecare copil. Bonusul se va adăuga alocaţiilor plătite familiilor cu copii.
Cea mai mare parte a subvenţiilor va lua forma unui aşa-numit "bonus pentru climă", menit să reducă impactul unei noi taxe pe carbon, care ar urma să ducă la majorarea preţurilor la o gamă de produse, inclusiv la benzină.
Bonusul care iniţial urma să fie de 100 până la 200 de euro, în funcţie de zona rezidenţială, ar urma să fie majorat la 250 de euro pe persoană în acest an și va fi suplimentat de o plată separată, tot de 250 de euro pe an, ceea ce înseamnă că, începând din octombrie, fiecare adult din Austria va primi cel puţin 500 de euro drept măsură de compensare pentru inflaţia ridicată.
Acesta e al treilea pachet de sprijin anunţat de guvernul austriac, după primele două programe, în valoare totală de 4 miliarde de euro, destinate contracarării creşterii preţurilor la electricitate şi gaze naturale.
„Este clar că acestea sunt momente extraordinar de dificile. Le dăm oamenilor înapoi banii pe care inflaţia i-a luat", a declarat cancelarul Austriei, Karl Nehammer.
„O vară de nemulțumire” - Proteste ample în toată Europa
Inflaţia a crescut vertiginos în întreaga Europă pe fondul unei creşteri majore a costurilor energiei, provocând proteste în mai multe state.
Marea Britanie suportă de marți costurile celei mai mari greve din sistemul feroviar din ultimii 30 de ani. De asemenea, metroul londonez a fost în mare parte închis din cauza unei greve separate, potrivit Reuters.
Sindicatele au declarat că grevele din sectorul feroviar ar putea marca începutul unei „veri de nemulţumire", profesorii, medicii, lucrătorii din domeniul eliminării deşeurilor şi chiar avocaţii urmând să intre în acţiuni sindicale, în timp ce inflaţia depăşeşte 9%, cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani.
În Belgia, unde inflaţia a atins 9% în iunie, mai multe servicii de transport public au fost oprite luni în toată ţara, iar toate zborurile de plecare de pe aeroportul din Bruxelles au fost anulate.
În Germania, cel mai puternic sindicat face presiuni pentru creşteri salariale mari, iar în Franţa și Spania sunt așteptate proteste care vor paraliza diverse căi de transport.
România, 4 lei la mâncare și 50 de bani la benzină
Și în România este anunțat un protest național pe 30 iunie față de scumpirea carburanților. În fața nemulțumirii poporului, coaliția de guvernare PNL-PSD a venit cu o compensare de 50 de bani pe litru timp de trei luni, stârnind revolta oamenilor.
La un plin de 50 de litri, un șofer ar face o economie de 25 de lei, însă nimic nu i-ar împiedica pe benzinari să mai crească prețurile.
De la cel mai înalt nivel ni s-a transmis însă să ne mulțumim și cu atât, că mai mult nu e de unde.
„Atât cât se poate, este corect să se facă. Până la urmă și 50 de bani… sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă. (…) Aici stăm acum. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național”, a transmis, de la Bruxelles, Klaus Iohannis.
Și dacă am putea spune că mașina nu e un drept, deci de ce să intervină statul, ocrotirea sănătătii este garantată în Constituție. Și alimentația știm cu toții că este esențială în asta.
Însă în fața prețurilor tot mai mari, ajutorul pentru peste 3 milioane de români care și înainte de explozia inflației abia se descurcau este, de la 1 iunie, de puțin peste 4 lei/zi.
Vor fi acordate următoarele tipuri de vouchere:
- Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro (250 de lei) la fiecare 2 luni, pentru: familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună;
pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună;
persoanele cu venit minim garantat;
persoanele cu dizabilități. - Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.
Guvernul a asigurat și plafonarea și compensarea facturilor la gaz și energie, dar chiar și așa sumele din lunile reci au fost foarte mari și în multe cazuri au depășit veniturile mici ale celor mai vulnerabili. Iarna ce vine, situația poate deveni dramatică pentru foarte mulți dintre români și la noi pare că deja e goală vistieria, dacă ni se ridică din umeri că atât s-a putut.