Voucherele sociale vor fi emise și distribuite de la 1 iunie: cine le va primi și când vor fi acordate

Voucherele sociale vor fi emise și distribuite de la 1 iunie: cine le va primi și când vor fi acordate

Peste 2,5 milioane de vouchere sociale vor fi emise și distribuite de la 1 iunie, a anunțat luni Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Tichetele cu valoare nominală de 250 de lei vor fi oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” persoanelor aflate în risc de sărăcie.

Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare totală de 3,1 miliarde de lei.

Cine va primi tichete

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
ADVERTISING

Voucherele se acordă o dată la două luni, în patru tranșe

Mecanismul de acordare a sprijinului financiar include trei etape:

  • emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),
  • distribuirea prin intermediul Poștei Române
  • încărcarea valorică a cardurilor.

Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranșe: iunie-iulie, august-septembrie, octombrie-noiembrie și decembrie-ianuarie 2023.

La jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, calendarul următoarelor tranșe va fi adaptat pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai rapid voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde.

ADVERTISING

MIPE anunță că voucherele sunt finanțate atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 precum și din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS).

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduşi în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

ADVERTISING

De asemenea, verificarea condiţiilor de venit pentru beneficiarii incluşi în categoriile a)-d) se face exclusiv de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇