USR a primit răspuns de la Bruxelles: PSD şi PNL nu au negociat cu Comisia Europeană banii de vouchere pentru cei mai săraci dintre români

USR a primit răspuns de la Bruxelles: PSD şi PNL nu au negociat cu Comisia Europeană banii de vouchere pentru cei mai săraci dintre români

USR susţine că, într-un răspuns oficial de la Bruxelles, se arată că PSD şi PNL nu au negociat cu Comisia Europeană sumele necesare pentru acordarea voucherelor destinate persoanelor vulnerabile.

„Într-un răspuns oficial de la Bruxelles la o întrebare din partea USR se arată că PSD şi PNL nu au negociat cu Comisia Europeană sumele necesare pentru acordarea voucherelor destinate persoanelor vulnerabile”, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, de USR.

Deputatul USR Cristian Seidler a transmis o serie de întrebări către Comisia Europeană. Mai exact, Seidler a întrebat dacă autorităţile din ţara noastră au iniţiat discuţii despre finanţarea voucherelor pentru persoanele vulnerabile şi dacă a aprobat CE fonduri pentru populaţia vulnerabilă din România.

„În răspuns, Comisia Europeană susţine că ‘detaliile unei astfel de finanţări se află în prezent în procesul de negociere cu autorităţile române, aşa cum este cazul tuturor măsurilor FSE+ preconizate în cadrul Programelor de Incluziune şi Demnitate Socială sau Educaţie şi Ocuparea Forţei de Muncă.

Desfăşurarea adecvată a operaţiunilor viitoare, inclusiv a schemelor de tichete relevante pentru a sprijini cu asistenţă materială grupurile ţintă cele mai vulnerabile din punct de vedere social, va face, prin urmare, subiectul unor discuţii informale şi formale suplimentare'.

De la lansarea acestei măsuri, anunţate cu surle şi trâmbiţe de Ciolacu şi Ciucă, USR a avertizat că nu există o sursă clară de finanţare şi în niciun caz nu va putea fi acoperită doar din fonduri europene", mai spun reprezentanţii USR.

Aceştia precizează că bugetul iniţial, "prezentat pe cartoane colorate de PSD şi PNL", a scăzut de la 1 miliard de euro la 3,1 miliarde de lei în hotărârea de guvern, iar beneficiarii au scăzut de la 4,7 milioane la 2,8 milioane.

"Coaliţia a anunţat al doilea pachet de măsuri, dar e foarte clar că nici la primul pachet de măsuri nu au încă finanţarea.

Pentru vouchere, au promis că vor fi finanţate cel puţin în proporţie de 50% din fonduri europene, dar avem răspunsul Comisiei Europene şi confirmarea că nu au niciun fel de contract în acest sens, ci că vor exista discuţii viitoare formale şi informale, nimic mai mult.

Problema este că acest guvern promite, vorbeşte, dar nu are nimic în spate. Exact ca la Gala Bute: ni s-a spus că toate cheltuielile vor fi din fonduri europene, dar ulterior s-a dovedit că le-au plătit românii din buzunar", a declarat Cristian Seidler, făcând referire la evenimentul care a dus-o pe Elena Udrea după gratii.

Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Măsurile agreate cuprind şi acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Asta după ce pe 9 mai Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind acordarea de vouchere sociale persoanelor vulnerabile pentru compensarea unei părţi din cheltuielile cu hrana, măsură cuprinsă în pachetul economico-social „Sprijin pentru România”. Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei, iar lista de beneficiari finali cuprinde circa 2.861.000 de persoane.