Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, joi, însă polițiștii n-au găsit-o acasă.
Chiar înainte de pronunțarea sentinței, Udrea a plecat din țară, cu mașina, prin Vama Giurgiu. Autoritățile spun că nu era sub control judiciar și nu au putut s-o oprească.
Poliţia Română a dat-o oficial în urmărire internaţională, iar câteva ore mai târziu a fost prinsă, în Bulgaria, înainte să ajungă în Grecia.
„În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi autorităţile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei. În continuare, se desfăşoară activităţi specifice, în vederea predării femeii către autorităţile din România”, transmite IGPR, potrivit agenției News.ro.
Decizia instanţei: Udrea, la închisoare şi bună de plată
Instanţa supremă a respins azi constestația în anulare și a menținut decizia de 6 ani închisoare, dată de instanţa anterioară.
Judecătorii au mai stabilit că Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi doi martori, și i-au confiscat în folosul statului aproape 1 milion de lei.
Avocata Maria Vasii a declarat la Antena3 că, probabil, Elena Udrea va executa două treimi din pedeapsă, din care i se vor scădea zilele de arest efectuate în Costa Rica și în România.
Acuzaţiile DNA
Procurorii DNA au acuzat-o pe Udrea că ar fi coordonat un sistem prin care persoane apropiate au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.
Banii ar fi intrat în buzunarele ei, la partid sau la Rudel Obreja.
A mai fost acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuțiile, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.
În ultimii ani, Elena Udrea a introdus mai multe căi extraordinare de atac, pe baza unei decizii a CCR, însă această sentință nu mai poate fi atacată.
Prima fugă
Prima condamnare a fost dată în iunie 2018, fiind de 6 ani de închisoare. Udrea a primit vestea în Costa Rica, unde se afla de la începutul anului respectiv și ceruse azil.
În octombrie 2018 a fost reținută de Interpol și încarcerată, dar eliberată după două luni, în condițiile în care CCR a stabilit ilegalitatea completurilor de 5 judecători constituite la instanța supremă.
Udrea s-a întors în România în iulie 2019.
Cine mai ajunge la închisoare
La închisoare vor ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.
Ceilalţi inculpaţi au pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - doi ani şi şase luni cu suspendare.
Pe de altă parte, prin respingerea contestaţiei DNA a fost menţinută decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.