Fiecare austriac va primi cel puţin 500 de euro de la Guvern, ca măsură de compensare pentru inflaţia ridicată

Fiecare austriac va primi cel puţin 500 de euro de la Guvern, ca măsură de compensare pentru inflaţia ridicată

Guvernul de la Viena a promis marţi contribuabililor că vor primi până la 1.000 de euro, în cadrul unui amplu pachet de măsuri destinate să protejeze gospodăriile de impactul creşterii inflaţiei.

În acest moment, rata inflaţiei în Austria este de 8%, transmite Bloomberg.

Conform măsurilor dezvăluite marţi, gospodăriile şi companiile vor primi şase miliarde de euro în acest an şi anul viitor sub formă de beneficii directe, la care se vor adăuga alte ajutoare în valoare de 22 de miliarde de euro până în 2026, sub forma unor taxe mai mici.

ADVERTISING

Acesta este al treilea pachet de sprijin anunţat de guvernul austriac, după primele două programe, în valoare totală de 4 miliarde de euro, destinate contracarării creşterii preţurilor la electricitate şi gaze naturale.

"Este clar că acestea sunt momente extraordinar de dificile. Le dăm oamenilor înapoi banii pe care inflaţia i-a luat", a declarat cancelarul Karl Nehammer.

Concret, contribuabilii vor beneficia de un bonus de 300 de euro în acest an, ce va fi acordat persoanelor vulnerabile, precum şomerii sau cei care primesc pensia minimă de la stat. La acesta se adaugă un bonus de 180 de euro pentru fiecare copil, bonus care se va adăuga alocaţiilor plătite familiilor cu copii.

ADVERTISING

Bonus de 500 de euro pentru climă

Cea mai mare parte a subvenţiilor va lua forma unui aşa-numit "bonus pentru climă", destinat să reducă impactul unei noi taxe pe carbon, care ar urma să ducă la majorarea preţurilor la o gamă de produse, inclusiv la benzină.

Acest bonus, care iniţial urma să fie unul de 100 până la 200 de euro, în funcţie de zona rezidenţială, ar urma să fie majorat la 250 de euro pe persoană în acest an. Acest bonus va fi suplimentat de o plată separată, tot de 250 de euro pe an.

Această înseamnă că, începând din luna octombrie, fiecare adult din Austria va primi cel puţin 500 de euro drept măsură de compensare pentru inflaţia ridicată.

ADVERTISING

La fel ca multe alte ţări, Austria se confruntă cu cea mai ridicată inflaţie din ultimele decenii, unul dintre motive fiind şi faptul că războiul din Ucraina a majorat preţurile la energie. Aproximativ 80% din gazele naturale consumate de Austria provin din Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇