Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, spune că Ucraina nu ar trebui să devină membru al UE. De asemenea, oficialul austriac crede că Ucraina nu ar trebui să primească nici statutul de țară candidată la UE în luna iunie.
El spune că pot fi luate în considerarea alte variante de colaborare mai strânsă cu Uniunea Europeană, cum ar fi posibilitatea aderării Ucrainei la zona economică a UE. Schallenberg și-a motivat poziția și prin faptul că în acest moment există state din Balcanii de Vest care mai au o cale lungă de parcurs pentru aderare.
The Jerusalem Post informează că o primă declarație în acest sens a fost făcută de oficialul austriac la un summit la Lech am Arlberg., săptămâna trecută, și a fost făcută publică de Pravda. Ulterior, declarația a fost preluată și de publicația austriacă Heute.
În replică, ministerul de Externe din Ucraina și-a exprimat dezamăgirea față de poziția oficialului austriac.
La jumătatea lunii aprilie, Ucraina a anunțat că a completat și depus chestionarul de aderare la UE.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul preşedintelui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, promiţând un start mai rapid în cazul eforturilor Ucrainei de a deveni un membru al UE în urma invaziei ruse.
Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare privind conformitatea Ucrainei cu criteriile necesare de aderare, iar oficialii ucraineni și-au arătat încrederea că recomandarea va fi pozitivă și Ucraina ar putea să dobândească statutul de ţară candidată la UE în luna iunie. Consiliul European se va întruni în perioada 23-24 iunie, conform programului afişat pe site-ul său.
Și preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat săptămâna trecută optimismul faţă de o aderare a ţării sale la Uniune. Ucraina ar putea obține statulul de ţară candidată la aderarea la UE ”în săptămânile viitoare”, a spus Zelenski.
Obţinerea statului de ţară candidată la UE este un proces complex, care durează de obicei mai mulţi ani. Este necesar și un acord unanim al celor 27 de state membre UE, dar şi dovedirea unei stabilităţi politice a ţării respective.
Recent, cancelarul german Olaf Scholz a pledat pentru o accelerare a aderării Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, blocată de ani de zile, evocând "o nouă eră" care are de-a face cu războiul din Ucraina. În acest moment, există şase candidaţi la aderarea la UE - Albania, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo - pentru care nu s-a stabilit încă un calendar de aderare.