Roberta Metsola: UE nu trebuie să finanțeze indirect acest război. Dacă nu suntem fermi, Putin nu se va opri la Ucraina

Roberta Metsola: UE nu trebuie să finanțeze indirect acest război. Dacă nu suntem fermi, Putin nu se va opri la Ucraina
Foto: Facebook Roberta Metsola
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Începem să rezolvăm dependența noastră energetică de Rusia, pentru a evita finanțarea indirectă a acestui război. Poziția clară a Parlamentului European este că obiectivul ar trebui să fie zero gaze, cărbune, petrol și energie nucleară din Rusia, spune președinta Parlamentului European Roberta Metsola, într-un interviul acordat în exclusivitate Spotmedia.ro.

Valorile proiectului european, pe care l-am agreat în comun, sunt în pericol. De aceea trebuie să rămânem uniți în fața atrocităților lui Putin. Dacă nu suntem fermi, Putin nu se va opri la Ucraina. Mă aștept ca Ungaria să râmână unită, cu restul Uniunii.

Cum arată sprijinul Vestului pentru Ucraina? Pot Uniunea Europeană și statele membre să facă mai mult pentru Ucraina, fără să intre direct în război cu Rusia?

Uniunea Europeană s-a dovedit a fi unită și hotărâtă. Am vorbit pe o singură voce, când a contat cel mai tare. Sunt mândră de asta, sunt mândră de noi.

Am sprijinit Ucraina din prima zi a acestui război ilegal și inutil. Asta include ajutor financiar și umanitar, precum și echipament militar, astfel încât Ucraina să poată lupta pentru valorile noastre comune de libertate și democrație. Mai mult, am impus sancțiuni fără precedent Kremlinului.

Fără îndoială, trebuie să facem mai mult. Trebuie să trimitem mai mult echipament militar și mai multe arme, de urgență. Trebuie să implementăm sancțiunile care au fost deja aprobate și încă putem merge mai departe.

Începem să rezolvăm dependența noastră energetică de Rusia, pentru a evita finanțarea indirectă a acestui război. Poziția clară a Parlamentului European este că obiectivul ar trebui să fie zero gaze, cărbune, petrol și energie nucleară din Rusia.

Roberta Metsola a mers la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski

Dar cine îl poate opri pe Vladimir Putin? Oligarhii, societatea civilă, o facțiune din serviciile de informații?

Facem în fiecare zi ce ține de noi pentru a-l opri pe Putin. Trebuie să accelerăm politica de dependență zero față de Kremlin, să separăm Europa de aprovizionarea cu energie din Rusia și să punem în aplicare sancțiuni și mai puternice, inclusiv asupra personalului militar, oligarhilor și altor factori care contribuie la acest război.

Impactul asupra economiei Rusiei trebuie să fie proporțional cu atrocitățile fără precedent la care asistăm.

Presiunea politică a Parlamentului European este foarte intensă. Denunțăm în permanență atrocitățile armatei ruse. Și stăm alături de poporul ucrainean, acesta e mesajul principal pe care l-am anunțat, când am fost la Kiev. Nu ne vom opri până când războiul nu este terminat și ucrainenii se pot întoarce în țara lor, la casele și la viețile lor.

Trebuie, de asemenea, să respingem narațiunea că a-l confrunta pe Putin face Europa să fie în vreun fel anti-Rusia. Sunt ruși care se împotrivesc lui Putin, în ciuda amenințării cu închisoarea, ei sunt de partea dreaptă a istoriei.

Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că rușii au acces la informație reală – în rusă – despre ce se întâmplă și acesta trebuie să fie obiectivul nostru imediat în ceea ce-i privește pe cetățenii ruși.

În acest context, ce înseamnă pentru Uniunea Europeană victoria lui Viktor Orban? A câștigat cu un mesaj disonant față de poziția Uniunii Europene, spunând că războiul din Ucraina e o problemă locală, un război între slavi.

Dacă am învățat ceva din globalizare, în special în timpul pandemiei, e că tot ce se întâmplă în cea mai îndepărtată parte din lume ne afectează pe toți. Ce s-a întâmplat în Ucraina, la pragul ușii Europei, se poate repeta, din păcate, mâine în orice altă țară, chiar și pe solul Uniunii Euopene.

Valorile proiectului european, pe care l-am agreat în comun, sunt în pericol. De aceea trebuie să rămânem uniți în fața atrocităților lui Putin. Dacă nu suntem fermi, Putin nu se va opri la Ucraina. Mă aștept ca Ungaria să râmână unită, cu restul Uniunii.

Va merge UE mai departe cu blocarea banilor europeni pentru Ungaria, din cauze care țin de statul de drept și domnia legii?  Întrebarea e dacă aceste măsuri nu sunt tocmai ceea ce alimentează sentimentul eurofob pe care Viktor Orban l-a promovat.

La fel ca orice stat membru, Ungaria a agreat valorile comune, cum sunt domnia legii și solidaritatea și acestea trebuie garantate.

Parlamentul European a fost foarte clar în sprijinul acordat mecanismului de condiționare și sunt convinsă că asta e și în asentimentul opiniei publice europene. Cetățenii noștri vor să știe și au dreptul să știe cum sunt cheltuiți banii din taxe. Respectul pentru statul de drept nu este negociabil în Uniunea Europeană.

Polonia a avut o atitudine puternică, împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina și aici s-a despărțit de Ungaria. Va conta asta, în ceea ce privește sancționarea Poloniei pentru chestiuni care țin tot de statul de drept?

Este esențial ca toate statele membre să respecte Tratatele pe care le-au semnat când au intrat în Uniunea Europeană. Statul de drept este fundamentul pe care încrederea între statele membre este construită.

Sunt de asemenea impresionată de eforturile făcute de Polonia, de comunitățile ei, de primari și de cetățeni, pentru a găzdui milioane de ucraineni care fug de război. De aceea am cerut mai mult ajutor pentru Polonia și statele cu care se învecinează Ucraina și care primesc refugiați.

Dar una nu o exclude pe cealaltă. Cred că este absolut compatibil să sprijini statul de drept și în același timp să sprijini oamenii care îi găzduiesc pe ucrainenii care fug de război, deschizându-le inimile și casele.

ENGLISH VERSION:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇