Marea Britanie are cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani. Angajații fac greve și cer măriri

Marea Britanie are cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani. Angajații fac greve și cer măriri

Rata inflaţiei din Marea Britanie a atins miercuri 9,1% în ultimele 12 luni, până în luna mai.

Oficiul pentru Statistici Naţionale a precizat că inflaţia preţurilor de consum a crescut uşor de la 9% în aprilie, cel mai ridicat nivel din anul 1982 încoace.

Creşterea a fost în concordanţă cu estimările analiştilor şi semnalează că nu există o stopare rapidă a reducerii costului vieţii a milioane de persoane din Marea Britanie. Banca Angliei susţine că inflaţia ar putea atinge 11% în octombrie, când va fi majorat plafonul facturilor la energie.

ADVERTISING

Jack Leslie, economist senior din cadrul grupului experţilor privind inegalitatea economică, Resolution Foundation, a spus că inflaţia va creşte, probabil, și mai mult în iunie, din cauza „majorării ridicate a preţurilor la benzină din ultima lună”.

„Având în vedere perspectivele economice atât de neclare, nimeni nu ştie la ce nivel ar putea ajunge inflaţia şi cât timp va continua să crească”, a mai afirmat el.

Presiunea îi determină pe angajaţii britanici să ceară creşteri substanţiale ale salariilor, o acţiune despre care Guvernul conservator susţine că ar putea majora şi mai mult nivelul inflaţiei.

ADVERTISING

Zeci de mii de angajaţi ai sistemului feroviar iau parte la cea mai mare grevă naţională din ultimele trei decenii în cursul acestei săptămâni. Ei cer salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune.

Costul vieţii a crescut în toate statele europene, nu numai în Marea Britanie, fiind în parte cauzat de războiul din Ucraina, care afectează proviziile de energie şi alimente de bază, cum ar fi grâul.

Cele 19 ţări care folosesc euro au înregistrat o inflaţie de 8,1% în aceeaşi lună. SUA au raportat o rată de 8,6% în luna mai.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇