Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor, în ciuda deciziei CCR. Boloș îşi declară invidia pentru veniturile miniştrilor din UE

Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor, în ciuda deciziei CCR. Boloș îşi declară invidia pentru veniturile miniştrilor din UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La doar câteva ore după ce CCR a declarat neconstituționale proiectele de lege privind majorările salariilor din sistemul public care prevedeau și creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ.

Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 4 abţineri, un proiect de aprobare a unei ordonanţe în care a fost introdus un amendament, care prevede majorări ale indemnizaţiilor demnitarilor, relatează News.ro.

Printre indemnizațiile care ar urma să fie majorate se numără cele ale parlamentarilor, miniștrilor, președinților de consilii județene sau locale și primarii.

ADVERTISING

Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.

USR a cerut întoarcerea proiectului la comisie, votul a mers înainte

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 115/2022 a primit raport de admitere în Comisia de Muncă din Senat.

Un amendament semnat de senatorii Turos Lorand şi Fejer Laszlo Odon prevede că, începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut la Legea cadru 153/2017 cu salariul minim pentru anul 2021.

Cei de la USR spun că, potrivit amendamentului, indemnizaţiile lunare pentru cei care ocupă funcţii de demnitate publică (alese şi numite) vor creşte de la 1 noiembrie 2022.

ADVERTISING

Concret, cuantumul brut al indemnizaţiilor va fi stabilit prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe ţară pentru anul 2021, arată Opoziţia.

De asemenea, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de Muncă, vor creşte cu 25% şi salariile şi sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislatic şi Administraţiei Prezidenţiale, mai afirmă cei de la USR.

USR a cerut, prin vocea senatorului Sebastian Cernic, întoarcerea proiectului la comisie, pentru o săptămână, precizând că riscă să fie atacat din nou la CCR şi să fie respins de către judecători.

ADVERTISING

Propunerea USR a fost respinsă în plen, cu 54 de voturi împotrivă şi 35 de voturi pentru.

Votul Senatului a venit în aceeași zi în care Curtea Constituţională a admis sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public.

"Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor şi a protejat banul public şi bugetul de stat. Confruntată cu decizia CCR, coaliţia PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi aleşii locali pe uşa din dos, printr-un amendament ce va fi miercuri votat în plenul Senatului", a transmis USR într-un comunicat.

Boloș: "Dacă mă uit la salariilor demnitarilor din UE, pot să fiu invidios"

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat miercuri, despre majorările salariale ale demnitarilor, că veniturile sunt mult sub cele ale omologilor din Uniunea Europeană.

"De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniştri şi, întâmplător sau nu, discuţiile despre ceea ce înseamnă salarizare şi felul în care îşi desfăşoară activitatea miniştrii omologi, nivelurile lor de salarizare depăşesc 15.000 de euro, în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro.

Acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate că îi criticăm, faţă de omologii din străinătate", a declarat Boloş, citat de News.ro.

"Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care sunt, în comparaţie cu ale altor demnitari, sfidătoare. Sunt de bun simţ", a precizat el.

Întrebat dacă se impune majorarea salariilor demnitarilor, Marcel Boloş a arătat că este pus "într-o situaţie foarte delicată pentru raportarea cu marea masă a oamenilor".

"În solidar cu oamenii, Guvernul şi Parlamentul nu au adoptat astfel de decizii care pot, la un moment dat, pentru oameni să fie decizii foarte sensibile. Probabil că această îngheţare a salariilor demnitarilor este un exerciţiu de solidaritate cu ceea ce înseamnă perioada de criză şi de sărăcie prin care trec oamenii", a afirmat Boloş.

"Dacă mă uit la salariilor demnitarilor din UE, pot să fiu invidios. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă cu populaţia României şi problemele cu care ne confruntăm, cred că e o perioadă de cumpătare şi deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate faţă de oameni", a menționat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇