Judecătorii Curții Constituționale au stabilit, miercuri, că majorările salariale din sistemul public, care ar fi urmat să fie aplicate și demnitarilor, președinților consiliilor județene și primarilor, sunt neconstituționale.
Curtea Constituţională a admis, miercuri, cele două sesizări formulate de USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, au precizat oficiali ai CCR citați de Agerpres.
Parlamentul a adoptat în luna iunie un proiect de lege care prevede majorarea indemnizațiilor tuturor demnitarilor, la pachet cu salariile bugetarilor. În iunie, USR a depus la Curtea Constituţională două sesizări care vizează proiectul majorărilor salariale din sistemul public, trecut prin Parlament.
Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate la CCR:
- lipsa fişei financiare;
- încălcarea principiului bicameralismului;
- încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.
USR a reclamat că în proiectele de lege menţionate iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri.
Reprezentanţii partidului au arătat că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc întrucât parlamentarii Puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat. Astfel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.
USR a contestat și adăugarea la proiectul inițial a majorării indemnizațiilor demnitarilor. "Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, Puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva", a transmis USR.
Potrivit USR, coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip pentru a majora indemnizațiile demnitarilor: reintroduce majorarea printr-un amendament ce va fi votat în plenul Senatului.
"Prin decizia Curții Constituționale de astăzi (miercuri - n.red.), USR a reușit să oprească creșteri salariale adoptate pe ascuns în beneficiul politicienilor, prin așa-zisa corectare a unei erori materiale.
Majoritatea condusă de Ciolacu și Ciucă a amăgit din nou oamenii cu creșteri de câteva zeci de lei, dar au făcut legea neconstituțională. Miniștrii PSD nu sunt în stare să facă un calcul financiar al măsurilor pe care le propun, sunt iresponsabili cu cheltuirea banului public, dar aruncă în mod repetat în spațiul public manipulări și minciuni.
Problema vine chiar de la liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a încasat de la propria firmă dividente mai mari decât încasările acesteia.
Tot astăzi, la Senat, se va vota o lege prin care veniturile politicienilor vor crește totuși – o sfidare pe față, exact în ziua deciziei CCR", a anunțat Cristian Seidler, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.