Ciolacu explică majorările de salarii pentru bugetari: Nu e pomană, e un drept!

Ciolacu explică majorările de salarii pentru bugetari: Nu e pomană, e un drept!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce ieri Parlamentul a aprobat o listă lungă de majorări salariale pentru bugetari, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat, miercuri, decizia.

Ciolacu susţine că nu este vorba de pomană, ci de un drept al bugetarilor, conform legii salarizării, pentru care s-a tot amânat aplicarea majorărilor prevăzute.

În plus, spune şeful PSD, la Ministerul Culturii erau salarii prea mici, iar la CNAIR se producea o ”depopulare”, pentru că oamenii plecau la Compania Naţională de Investiţii.

”În primul rând, există o lege, Legea 153 (e vorba despre Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului angajat la stat), care s-a prorogat termenul de intrare în aplicare de vreo doi ani, din câte ştiu eu.

ADVERTISING

La sănătate şi la profesori s-a aprobat în avans o pătrime şi acum a venit ultima pătrime din Legea 153. Deci, până la urmă, nu este o majorare, este o lege care se pune în aplicare. Şi nu este o pomană, este un drept al acestor oameni, conform legii 153.

Existau două ministere – Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii -  care nu aveau acest 15%. Ce s-a întâmplat? Angajaţii de la CNAIR – la CNAIR fiind cele mai multe investiţii pe infrastructură mare, s-au mutat la CNI din cauza veniturilor mici de la transporturi, veniturilor mai mari la dezvoltare. (...) Depopulam zona unde aveam cel mai mare interes, ca stat român, respectiv la fonduri europene şi la infrastructură mare şi populam o zonă de investiţii din bugetul de stat. Era total anormal, şi aici domnul Grindeanu a venit şi a explicat.

ADVERTISING

La Cultură, nu vreau să vă spun ce salarii sunt în Ministerul Culturii, vă rog frumos să vă interesaţi ca să vedeţi că a fost corect.

Şi s-a mai venit la Ministerul Sănătăţi pe zona de PNRR şi fonduri europene. Noi, în coaliţie, am hotărât  foarte clar să fie o creştere pentru cei care gestionează fonduri europene, în funcţie de performanţă, prin ordin al fiecărui minister”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament, răspunzând unor întrebări.   

El a adăugat că, în ceea ce priveşte majorările salariale pentru angajaţi de la Ministerul Sănătăţii, ”dacă nu este o majorare sustenabilă, nu va fi pusă în aplicare”.  

ADVERTISING

”Este o socoteală făcută la Ministerul de Finanţe”

Întrebat care este impactul bugetar al acestor creşteri de venituri, Ciolacu a răspuns: ”este, în acest moment, totul sustenabil”.   

”Este o socoteală făcută la Ministerul de Finanţe”, a adăugat Ciolacu.   

Liderul social-democrat a explicat că în unele zone banii vor fi alocaţi ”cu direcţie” către cei care lucrează la implementarea PNRR.   

Întrebat cum vor fi reduse cheltuielile bugetare în aceste condiţii, Ciolacu a spus că ”fiecare ordonator de credite va fi obligat” să facă acest lucru, dar nu a explicat şi cum.  

El a arătat că, la Camera Deputaţilor, se reduc cheltuielile, ”în primul rând, de la deplasările externe (...) de la şapte la o deplasare am ajuns la doi, după negocierile cu preşedinţii de comisii”.

Cât cresc salariile la bugetari

Salariile bugetarilor vor fi majorate de la 1 iulie cu un sfert din diferenţa dintre nivelul actual şi cel prevăzut de legea salarizării.

Totodată, salariile de bază pentru mai multe categorii de bugetari vor fi majorate chiar şi cu 50%, tot de la 1 iulie.

Cel mai mult cresc indemnizaţiile de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.

Este vorba despre mai multe amendamente la legea salarizării, care au fost adoptate de deputați, la iniţiativa PSD și PNL

Camera este for decizional, aşa că majorările merg direct la promulgare.

Iată cine va beneficia de creșterile salariale


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇