Salariile bugetarilor vor fi majorate de la 1 iulie cu un sfert din diferenţa dintre nivelul actual şi cel prevăzut de legea salarizării.
Totodată, salariile de bază pentru mai multe categorii de bugetari vor fi majorate chiar şi cu 50%, tot de la 1 iulie.
Cel mai mult cresc indemnizaţiile de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.
Este vorba despre mai multe amendamente la legea salarizării, care au fost adoptate de deputați, la iniţiativa PSD și PNL
Camera este for decizional, aşa că majorările merg direct la promulgare.
Cine va beneficia de creșterile salariale
Iată ce majorări s-au votat azi la Camera Deputaţilor:
- De la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.
- De la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022.
- Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sănătății;
- Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
- Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
- Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
- Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
- Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
- De la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%.
- Personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, profesor/antrenor grupa de performanţă din cadrul cluburilor sportive şcolare sau cluburilor sportive universitare, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază
USR a semnalat o nouă inechitate
Deputații USR au anunțat la începutul ședinței că nu vor vota și au reclamat că amendamentele au fost introduse fără fișă de impact financiar și fără consultare publică.
”Astăzi, acum, în plenul Camerei Deputaților, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare PSD și PNL propun măriri în amendamente noi fără număr.
Nu contează că avem deficit bugetar record, că ne împrumutăm la rate de dobândă record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă calculul de cât costă ceea ce propun”, a scris pe Facebook deputatul USR Oana Țoiu.
Aceasta precizează că nu este vorba despre o recompensare a performanței, ci despre accentuare a inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult.
”Nu sunt împotriva salarizării corecte a performanței în sistemul public, deloc, dacă vrem ca oamenii să facă treabă bună au nevoie să fie plătiți corect. DAR ce fac ei acum nu este recompensarea performanței, ci creșterea inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central (unde au și angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu în educație la clasă)”, subliniază Oana Țoiu.
Coaliţia îşi propusese scăderea cheltuielor la stat
Amintim că, în urmă cu o săptămână, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu au anunțat că statul urmează să își scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creștere.
Liderii coaliţiei au anunţat că Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală şi respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile şi asistenţa socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.