Ce spune ministrul de Finanţe despre o eventuală îngheţare de salarii în sistemul bugetar. Reforma administrativă e asumată prin PNNR

Ce spune ministrul de Finanţe despre o eventuală îngheţare de salarii în sistemul bugetar. Reforma administrativă e asumată  prin PNNR

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, susţine că nu se poate discuta în acest moment de îngheţări de salarii, dar se poate vorbi de o prudenţă fiscal-bugetară.

Adrian Câciu a fost întrebat, joi, la finalul şedinţei de guvern, dacă ne putem aştepta în perioada următoare la îngheţări de salarii şi de pensii sau la concedieri în sistemul bugetar, având în vedere că datoria publică este în creştere.

"Ştiu că există o citire în litera legii, nu în spiritul legii. Legea responsabilităţii fiscal bugetare are în vedere şi situaţii în care, de exemplu, faci împrumuturi pentru investiţii. Deci nu se aplică exact o îngheţare de drept, dacă noi avem împrumuturi pentru investiţii, iar creşterea temporară a datoriei peste 50 la sută se datorează, de exemplu, punctului din PNRR.

ADVERTISING

Şi, nu în ultimul rând, după cum ştiţi, chiar şi Comisia Europeană vizează creşterea cheltuielilor de apărare sau creşterea cheltuielor pe energie prin bonduri sau prin împrumuturi care se vor face strict pe investiţii în aceste sectoare. Deci nu punem în balanţă sau nu avem în vedere o astfel de chestiune privind îngheţarea salariilor", a explicat ministrul Finanţelor.

El a menţionat că o reformă administrativă este asumată prin PNRR. "Evident, redimensionarea aparatului bugetar sau reforma administrativă este o chestiune care este asumată şi prin PNNR şi ea se va face de către coordonatorii de reformă cu propunerile cu care vin, avem ţinte şi jaloane în acest context. Dar nu este cazul să discutăm de îngheţări de salarii la acest moment, de o prudenţă fiscal-bugetară, evident putem să discutăm", a precizat Adrian Câciu.

ADVERTISING

O nouă schemă de ajutor de stat, în valoare de 200 de milioane de euro

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o nouă schemă de ajutor de stat, în valoare de 200 de milioane de euro, ministrul Finanţelor precizând că aceasta urmăreşte trecerea de la economia de consum la cea de producţie, într-un ritm mult mai alert.

"Astăzi s-a aprobat schema de ajutor de stat pentru investiţiile majore în economie, o schemă de 200 de milioane de euro, cu accent pe industria prelucrătoare, transporturi, asistenţă sanitară şi socială", a spus Câciu.

ADVERTISING

Potrivit ministrului, s-a ţinut cont de observaţiile care au venit din partea mediului de afaceri.

"Nu este ultima schemă pe care o să o propunem, vrem să mai venim cu două scheme până la jumătatea acestui an, pe care să vedem cum reuşim să le integrăm în finanţare europeană şi cu fonduri de la bugetul de stat", a mai declarat ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇