Guvernul Ciucă a adoptat în ședința de joi mai multe acte normative prin care se implementează și o parte dintre măsurile sociale anunțate de coaliție în Programul ”Sprijin pentru Români” sau care se regăsesc în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR.
La începutul ședinței de guvern, premierul Ciucă a reamintit că luni seara coaliția a anunțat pachetul de măsuri sociale ”Sprijin pentru România” și deja, în ultimele zile, a început implementarea unora dintre ele.
”Vom aproba astazi o ordonanță de urgență prin care alocăm 1.77 mld lei pentru compensarea creșterii prețurilor la materiale de constructii și, de asemenea, pentru creșterea prețului la forța de muncă.
Acest pachet, de 1,77 mld de lei, face parte din pachetul total de 5,2 mld lei. Diferența o vom asigura din fonduri europene. Așa cum am discutat cu MIPE, avem deja identificate liniile de finanțare și vom continua să sprijinim domeniul construcțiilor”, a declarat premierul Ciucă.
Într-adevăr, la finalul ședintei ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat adoptarea ordonanței, reamintind că, potrivit ultimelor statistici, sectorul de construcţii asigură 6,6% din PIB al României, cifră din luna ianuarie a acestui an.
”Dacă Guvernul nu ar fi intervenit cu această OUG exista riscul unor blocaje în domeniul construcţiilor pentru antreprenori”, a afirmat Cseke Attila, reamintind despre cuantumul creşterii preţurilor la materialele de construcţii din ultimele trei luni și explicând căror contracte le va putea fi aplicat noul act normativ, printre care și cele în derulare, dar în anumite condiții.
Ministrul Dezvoltării a infirmat că ar fi proiecte din construcţii blocate.
Toate declarațiile ministrului Dezvoltării pot fi consultate AICI.
Sumele restante pentru cadrele didactice vor fi plătite în următorii 5 ani
Tot astăzi, Guvernul a aprobat o ordonanţa de urgenţă privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada cuprinsă între 1 iulie 2017 şi 31 august 2021, urmând ca acestea să fie plătite pe parcursul următorilor cinci ani.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat la finalul ședinței de guvern că aceste sume, datorate de atâția ani, vor fi achitate eşalonat.
"Diferenţele de drepturi salariale vor fi acordate tuturor categoriilor de personal didactic. Acestea vor fi dealtminteri şi actualizate cu indicele de inflaţie. Sumele vor fi asigurate de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Educaţiei, urmând a fi plătite eşalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data intrării în vigoare a actului normativ”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Toate argumentele și explicațiile oferite de purtătorul de cuvânt al Guvernului se găsesc AICI.
Decizia a scandalizat USR, care spune că oamenii nu și-au primit banii de atâta timp și nici nu-i vor primi prea curând, din câte spune Guvernul.
Romarm își dublează veniturile
Tot în ședința de azi s-a aprobat o hotărâre de guvern are vizează compania națională Romarm.
”Măsurile propuse de prezentul act normativ vizează creşterea veniturilor totale cu 97,83%, de la 145.290.000 lei la 287.430.000 lei, ca urmare în principal a creşterii veniturilor din vânzarea mărfurilor cu 138,46%, care sunt strâns legate de contractele încheiate cu MApN la finalul anului 2021”, anunţă Ministerul Economiei decizia luată pentru compania Romarm, aflată în subordinea sa.
Totodată, se aprobă şi creşterea cheltuielilor totale cu 97,76%, de la 144.990.000 lei la 286.730.000 lei, fiind corelate cu creşterea veniturilor totale, a mai decis Guvernul.
Memorandum pentru Portul Constanța
În ceea ce privește Portul Constanța, Guvernul a aprobat un memorandum pentru eficientizarea activităţii de transport feroviar de marfă din zona Portului Constanţa, care beneficiază de o finanţare de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea tranzitului de mărfuri.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că această finanţare va permite şi preluarea unei părţi importante din mărfurile pe care Ucraina le va putea exporta cu ajutorul României.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţase la începutul lunii aprilie, că au fost îndepărtate primele 84 de vagoane care blochează de ani de zile liniile de cale ferată din Portul Constanţa.
Declarațiile complete ale purtătorului de cuvânt al Guvernului se găsesc AICI.