Ciucă, Hunor și Ciolacu au anunțat ajutoare de peste 3,5 miliarde de euro pentru populație și firme. Și s-au bucurat că guvernează împreună (Video)

Ciucă, Hunor și Ciolacu au anunțat ajutoare de peste 3,5 miliarde de euro pentru populație și firme. Și s-au bucurat că guvernează împreună (Video)

Cu o întârziere de peste două ore, liderii Coaliției de guvernare PNL – PSD – UDMR au prezentat luni seara conținutul pachetului „Sprijin pentru România” pe care liderul PSD Marcel Ciolacu l-a anuțat încă de săptămâna trecută.

Primul care a luat cuvântul a fost președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Românii au rezistat în ultimii doi ani în fața pandemiei care a fost urmată de o criză energetică fără precedent. Peste toate acestea a venit și acest război.

Cu toate acestea, românii au făcut mereu față provocărilor. Acum, trebuie ca și clasa politică să se ridice la nivelul cetățenilor. Trebuie să oferim un ajutor real, speranță și oportunități cetățenilor.

Astăzi am finalizat detaliile, am stabilit ce are de făcut fiecare ministru, dar și Parlamentul, pentru ca acest plan să fie adoptat și implementat cât mai repede. A venit momentul ca noi, oamenii politici, să livrăm. Programul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, este o sumă dublă față de banii alocați pentru sprijinirea populației în timpul pandemiei și acest plan nu afectează alocările bugetare pentru investiții și pentru dezvoltarea economiei”, a spus Ciolacu.

Liderul PSD a spus că bună parte dintre români vor beneficia de sprijin.

„Mai mult de jumătate din populația României va beneficia de ajutor prin intermediul acestui program.

Va fi 1 miliard de euro sub formă de vouchere pentru alimente de bază (de 50 de euro, la două luni) și vouchere pentru elevi. Vrem creșterea cu 100% a normei de hrană pentru spitale (...)

România are o șansă imensă. Statul trebuie să intervină pentru a sprijini acum agricultura. Vorbim despre salariul minim la 3.000 de lei, în agricultură. Și trebuie să creștem capacitatea de procesare a produselor agricole. Un prim pas este acodarea unei prime de 10% pentru cei care procesează aici.

ADVERTISING

Putem deveni principalul port la Marea Neagră și principalul rezervor agricol. Pachetul Sprijin pentru România va face aceste lucruri. Nu există altă alternativă”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat că măsurile din programul de sprijin sunt „echilibrate”, „imediate”, cu impact pe termen mediu și lung.

„Trăim într-o criză economică care se va adânci în lunile care urmează. Creşte inflaţia în zona euro şi acest lucru va afecta toate economiiile europene. Statul are obligaţia de a ajuta toţi cetăţenii, trebuie să intervină şi în economie şi acest lucru nu înseamnă că statul lucrează împotriva principiilor liberale, dar acolo unde este nevoie este obligat să intervină. De aceea, aceste măsuri au fost extrem de bine chibzuite, sunt echilibrate, pe termen mediu şi pe termen lung, sunt şi măsuri imediate.

Când lumea se schimbă, când provocările sunt uriaşe, este important să existe stabilitate politică şi această coaliţie susţinută de grupul minotorităţilor înseamnă o stabilitate politică pentru România şi trebuie să menţinem cu responsabilitate această coaliţie şi să găsim acele decizii prin care răspunsurile noastre să fie conform aşteptărilor din societate. Sunt optimist după discuţiile de azi şi din urmă şi vom reuşi să readucem în societate, să întărim speranţa. Cei de la guvernare sunt obligaţi să construiască”, a spus Kelemen Hunor.

La final a luat cuvântul premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL.

„Este un pachet de soluții pentru cetățeni și economie. Programul de guvernare în baza căruia am fost învestiți are în centrul său cetățeanul. Avem datoria de a veni cu soluții la problemele oamenilor și ale mediului economic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

52% din cei 17,3 miliarde de lei va fi asigurată din fonduri europene. Restul de la bugetul de stat. Sunt 3 obiective: susținerea economiei, coeziune socială și solidaritate între generații. Consultările cu mediul de afaceri ne-au semnalat în timp real problemele mediului economic.

Se vor acorda ajutoare de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilități. De la 1 iunie.

Vorbim despre 200 de milioane de euro, care sunt prevăzute pentru investiții cu impact major în economie, dar este prevăzut și un ajutor de stat pentru stimularea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro. De la 1 mai.

Pentru transportatori, avem schemă dedicată. 300 de milioane de lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție (...)

Programul Kuzerbait va continua de la 1 mai anul curent (...)”, a precizat Nicolae Ciucă.

Ciucă a mai spus că, în urma unor discuții cu ministrul Finanțelor, a decis să nu aplice deocamdată măsura de amânare a plății ratelor pentru persoane fizice și firme. Și că va lua în calcul acordarea de sprijin pentru toți românii - și nu doar pentru transportatori - la plata carburanților, doar dacă se vor identifica noi surse de finanțare.

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, alături de liderii coaliției de guvernare, la conferința de presă pentru prezentarea pachetului de măsuri economico-sociale ”Sprijin pentru România”

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, alături de liderii coaliției de guvernare, la conferința de presă pentru prezentarea pachetului de măsuri economico-sociale”Sprijin pentru România”

Publicată de Guvernul României pe Luni, 11 aprilie 2022

Ce măsuri de sprijin conține programul

În context, se vor acorda vouchere de 50 de euro la fiecare 2 luni (până la sfârşitul anului) pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru cele 151.000 de gospodării cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei, pentru cele 168.000 de persoane care primesc Venit Minim Garantat, pentru cele 864.533 de persoane cu dizabilităţi şi pentru cei 3.498.875 de pensionari cu un venit mai mic de 1.500 de lei.

ADVERTISING

Cheltuiala totală s-ar ridica la 936.481.600 de euro până la sfârşitul anului. Asta înseamnă 0,35% din PIB, așa cum a fost el estimat de Comisia Națională de Prognoză pentru anul 2022.

Banii ar urma să vină din fonduri europene, prin POAD.

Pentru 156.000 de elevi care iau deja burse sociale și care provin din familii cu venituri mici, coaliția vrea să dea vouchere de 30 de euro lunar pentru o perioadă de 7 luni (aprilie- iunie şi septembrie - decembrie 2022) pentru alimente, rechizite şi haine.

Măsură ar costa 32.760.000 de euro, adică 0.012% din PIB, iar banii ar urma să vină tot din fonduri europene.

Pentru angajatorii care vor să crească salariile angajaților cu venituri reduse cu 200 de lei, Guvernul a pregătit o scutire de taxe (pentru cei 200 de lei acordați în plus – n.red.).

Pacienților, Guvernul vrea să le asigure dublarea normei de hrană de la 11 lei la 22 de lei/zi. Ar costa 3 milioane de lei, iar banii vor veni de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.

Pentru copiii instituționalizați, alocația zilnică de hrană crește de la 12 lei la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă, iar sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Totodată cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite.

Alocația lunară de plasament crește de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilități, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar.

Valoarea tichetelor de masă ar urma să crească, de la 1 iunie, la 30 de lei, iar în agricultură și industria alimentară, salariul minim ar urma să fie de 3.000 de lei, ca în construcții.

Ajutor pentru familiile tinere și studenți

Coaliția vrea să lanseze programul „Family Start”. Prin intermediul lui, va garanta credite de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat (exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare), pentru unele cheltuieli de necesitate cum ar fi: plata cheltuielilor cu creșa, gradinița, școala și after school-ul, cumpărarea de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii (inclusiv licență, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe).

Ar primi acești bani circa 10.000 de români cu vârste între 18 și 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și care au venituri nete de până la maxim 7.500 lei pe familie/lună.

Printr-un alt program, care se va numi „Student Invest”, coaliția vrea să garanteze studenţilor credite în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului.

Studenții cu vârste între 18 și 31 de ani neîmpliniți vor putea împrumuta banii pentru: taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat, pentru publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti etc.

Ce ajutor primesc antreprenorii

Pentru antreprenori, coaliția a pregătit următorele măsuri:

  • cadrul pentru ajustarea contractelor în derulare care vizează investiţiile publice. Se vor suplimenta sumele aferente contractelor de investiţii în derulare având în vedere creşterile de preţuri la materialele de construcţii. Banii pentru suplimentare, adică 5,2 miliarde de lei, vor veni de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării.
  • se va relua schema de ajutor de stat pe HG 807/2014. Începând cu luna mai, se începe sesiunea pe schema de ajutor de stat stabilită prin HG 807/2014, cu buget estimat de 1 miliard de lei. Banii vor veni de la Ministerului Finanţelor.
  • va începe un program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori. Va fi o schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat, dar şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României) (circa 4.000 de benficiari). Banii vor veni de la Ministerul Transporturilor.
  • se vor acorda granturi de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 şi poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanţare: Fonduri Europene, prin POCU.
  • se vor aplica măsuri de șomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură la Ministerul Muncii).
  • se va adopta ordonanță de urgență pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale care vizează investiţii publice.
  • pentru sprijin în procesarea produselor agricole, programul prevede 200 de milioane de euro.
  • fermierii au urma să primească și granturi pentru capital de lucru. Suma totală prevăzută este de 300 de milioane de lei.

Ajutoarele se vor plăti din bani care încă nu se colectează la buget

Întrebat de o jurnalistă de unde anume vor veni banii de la bugetul de stat, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a susținut că în România există o evaziune de peste 11%. Și că prin reducerea evaziunii, se vor găsi bani pentru a achita partea de la bugetul de stat pentru aceste ajutoare.

Când jurnalista a insistat și l-a întrebat pe Câciu dacă, în aceste condiții, se bazează pe estimări când spune că are bani pentru a plăti ajutoarele, Câciu a răspuns „Da”.

În continuare, la insistențele jurnalistei - care a întrebat ce se va întâmpla dacă România nu își va atinge țintele de încasări și de reducere a evaziunii - Câciu a refuzat să se raporteze la scenariu și a susținut, în repetate rânduri, că țintele vor fi atinse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇