Statul ar încasa 5 miliarde de lei din eliminarea scutirilor fiscale din IT și construcții. Ce ne-am asumat prin PNRR și ce spun industriile vizate

Statul ar încasa 5 miliarde de lei din eliminarea scutirilor fiscale din IT și construcții. Ce ne-am asumat prin PNRR și ce spun industriile vizate

În ultima săptămână în care liberalii și social-democrații au încercat să pună în acord un program de guvernare mai mulți lideri politici au adus în discuție scutirile fiscale de care, la acest moment, beneficiază cei din sectoarele IT și construcții.

Jurnaliștii de la Profit.ro au calculat care este miza renunțării la aceste scutiri și cifrele arată că impactul bugetar, la nivelul anului în curs, este de 5,1 miliarde de lei.

Pentru angajații din IT și cercetare-dezvoltare, precum și cei din construcții, companiile beneficiază de scutiri de impozit pe venit și contribuții. Alte facilități pentru aceste sectoare vizează impozitul pe profit sau pe proprietăți.

ADVERTISING

În PNRR-ul aprobat la nivel european, România s-a angajat să elimine facilitățile fiscale de acest tip. Liberalii au spus că eliminarea se va face treptat și în dialog cu angajatorii din aceste sectoare.

Analiza la nivelul Ministerului Finanțelor ar urma să fie făcută până la finalul lui 2022, cu asistență tehnică furnizată de o instituție internațională independentă, statul urmând apoi să pună în aplicare recomandările.

Iată ce și-a asumat România, prin PNRR, în ce privește reforma sistemului fiscal:

T4 2022 - analiză a sistemului fiscal, cu asistență tehnică și servicii de consultanță, cu scopul de a îmbunătăți legislația, astfel încât să contribuie la creștere economică sustenabilă. Analiza și recomandările vor fi publicate de către Ministerul Finanțelor. Se va concentra pe:

ADVERTISING
  • eliminarea graduală a stimulentelor fiscale și breșelor din legislație în ce privește taxarea veniturilor, taxarea companiilor
  • contribuțiile sociale și taxele pe proprietate (taxe locale)
  • trecerea către o "fiscalitate verde", ținând cont de impact

T1 2025 până la final de 2028 - modificarea legislației fiscale pentru eliminarea graduală a stimulentelor fiscale pentru angajații din construcții.

Așadar, în PNRR este indicată clar doar reducerea graduală a stimulentelor fiscale pentru angajații din construcții, începând cu 2025 până în 2028. Mai este prevăzută și reducerea graduală a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru IMM-uri, începând cu T1 2023 până în T4 2024. Sectorul IT nu este clar vizat, însă dacă Guvernul care va aplica recomandările decide să o facă are această opțiune.

ADVERTISING

Semnal de alarmă de la ANIS

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) a tras însă un semnal de alarmă în această săptămână. Aceștia au arătat că scutirea de impozit pentru angajatii din IT reprezinta fundamentul de stabilitate si predictibilitate fiscala care a permis sectorului o crestere remarcabila in ultimii 20 de ani, ceea ce a făcut ca această industrie să fie un important contributor la bugetul de stat.

”ANIS are peste 160 de membri reprezentând peste 66% din cifra de afaceri a industriei, companii mici și multinaționale, firme cu capital românesc sau străin ce au peste 47.000 angajați, locuri de muncă înalt calificată în societate și o cifră de afaceri cumulată de peste 3,4 miliarde de euro. Suntem suporterii unui dialog deschis și constructiv cu toți factorii interesați în creșterea economiei, a veniturilor bugetare și consolidarea potențialului României în economia digitală, a viitorului.

Există un deficit cronic de programatori la nivel European, iar România din nefericire este la coada acestui clasament. Pachetul de măsuri fiscale aflat în vigoare a reușit să mențină sectorul IT atractiv pentru investiții și angajări. În loc să crească numărul IT-iștilor și să ne apropie de media europeană, eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru IT-iști riscă să genereze un șoc în piața locală de IT, una extrem de fluidă și deschisă relocării de proiecte și personal”, arată ANIS într-un comunicat remis SpotMedia.

Asociația anunță că a comisionat și un studiu care, odată finalizat, va fi prezentat tuturor factorilor decidenți pentru ca soluțiile identificate de aceștia să rezulte exclusiv pe baza datelor și cifrelor din sector, din economie, atât raportat în plan național, cât și regional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇