Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 de lei lunar.
Propunerea legislativă modifică şi completează ordonanţa de urgenţă a Guvernului 114/2018 şi va merge la promulgare, președintele Klaus Iohannis având și posibilitatea de a o retrimite la Parlament, pentru eventuale modificări.
Măsura este prevăzută în programul „Sprijin pentru România” prezentat în această săptămână de către liderii coaliţiei de guvernare.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în sectorul agricol şi în industria alimentară.
Conform acestuia, prin derogare de la prevederile Codului Muncii, ”până la sfârşitul anului 2022, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”.
În plus, perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
„Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat”, mai arată sursa citată.
De asemenea, în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună.
Votul de azi al Camerei Deputaților a fost salutat pe Facebook de președintele Marcel Ciolacu, liderul PSD: