Sindicaliștii de la metrou vor măriri salariale și amenință, din nou, cu greva. Ce-au pățit după precedentul protest ilegal și ce spune Metrorex

Sindicaliștii de la metrou vor măriri salariale și amenință, din nou, cu greva. Ce-au pățit după precedentul protest ilegal și ce spune Metrorex

Sindicaliştii de la metrou au pichetat marți după-amiază sediul Ministerului Transporturilor. Au solicitat majorări salariale cel puţin egale cu rata inflaţiei din ultimii doi ani, ameninţând că, în caz contrar, vor recurge la toate formele de protest, inclusiv la greva generală.

„Am demarat negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă. Actualul expiră la 1 iunie. Am făcut propuneri.

Astăzi pichetăm, apoi mitingurile, greva de avertisment şi greva generală. Noi nu dorim acest lucru, dar la momentul acesta, din păcate, Consiliul de Administraţie a mandatat conducerea executivă să negocieze, dar aceştia spun că nu au puterea să negocieze", a declarat Marian Artimon, secretarul general al Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM), citat de Agerpres.

ADVERTISING

În replică, Metrorex susține, într-un comunicat de presă remis redacției Spotmedia.ro:

„Conducerea societății manifestă constant disponibilitate pentru dialog social, iar reprezentanţii sindicatelor sunt consultați în conformitate cu legile dialogului social.

Menționăm că, în această perioadă, au loc negocieri pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă 2022-2023.

Subiectele generale discutate în cadrul negocierilor sunt legate de eficientizarea activității societății, îmbunătățirea condițiilor de transport public cu metroul, îndeplinirea obiectivelor, promovarea drepturilor și intereselor comune ale angajaților, îmbunătățirea serviciilor oferite călătorilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

ADVERTISING

Metrorex consideră că dialogul reprezintă calea unică pentru găsirea soluțiilor în interesul angajaților”.

Salariile și spațiile comerciale, mărul discordiei la Metrorex

În perioada în care era ministru de Transporturi, Cătălin Drulă (USR) a dezvăluit că, în plină pandemie, cu încasări mici, sindicatul de la metrou reușise să negocieze cu directorii (care erau și ei membri de sindicat), o majorare salarială pentru toți angajații, în curantum de 18%.

Drulă susținea că negocierea n-a fost corectă și că Metrorex nu avea banii pentru a achita acele salarii. Mai ales că - așa cum reieșea dintr-o situație făcută publică de companie - unii dintre angajați aveau deja salarii destul de mari, raportat la responsabilități.

ADVERTISING

Metrorex n-a reușit, însă, să anuleze majorările salariale în instanță.

În schimb, fosta conducere susținută de USR și fostul ministrul Drulă au reușit să intre în conflict cu sindicatul de la metrou. Fostul lider sindical, Ion Rădoi, și-a făcut un obicei din a i se adresa public fostului ministru cu „Drulică” și „Druluță”.

Conflictul s-a acutizat atunci când a început demolarea spațiilor comerciale de la metrou, pe care firma sindicatului ULSM le exploata încă, deși contractul expirase. La acest moment, spațiile comerciale au fost dezafectate în toate stațiile, în afara celor din Sectorul 3, unde primăria condusă de Robert Negoiță a refuzat să intervină.

Stenograme date recent publicității au arătat că se discuta inclusiv despre angajarea unor rackeți care să pună presiune pe Drulă și pe fostul director al Metrorex susținut de acesta, Ștefan Paraschiv.

Între timp, Drulă a demisionat, iar majoritatea aflată la guvernare l-a revocat pe Ștefan Paraschiv, din funcție. Nici Ion Rădoi nu mai este lider de sindicat, fiind pus și sub urmărire penală.

Tensiuni între conducerea Metrorex - al cărei diretor general este Mariana Miclăuș - și sindicatul din companie par, încă, să existe.

Rămâne de văzut dacă angajații vor ajunge, din nou, la grevă și în ce fel vor alege să o organizeze. Pe 26 martie 2021, angajații au refuzat să asigure circulația metroului aproape o zi întreagă.

Iar până la acest moment, din informațiile Spotmedia.ro, niciunul dintre cei responsabili nu a fost sancționat. Metrorex ne-a confirmat în scris că nu le-a reținut bani din salarii. Dar a refuzat - în ciuda insistențelor Spotmedia.ro - să ne comunice, în temeiul Legii 455/2001 - ce măsuri a luat pentru a-i sancționa pe greviști, care au protestat, în plină pandemie, fără să asigure măcar o treime din serviciul public de transport, așa cum prevede legea.

Între timp, chiar azi dimineaţă, a fost fum puternic la metrou, pasagerii au fost evacuați şi a fost activat planul roșu de intervenție (Foto)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇