Iohannis vrea creșteri de salarii și pensii de 15%: Nu știu dacă bugetul permite, dar merită luat în considerare (Video) UPDATE Ce spune Ciucă

Iohannis vrea creșteri de salarii și pensii de 15%: Nu știu dacă bugetul permite, dar merită luat în considerare (Video) <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Ce spune Ciucă

Președintele Klaus Iohannis consideră că Guvernul ar trebui să găsească soluții pentru ca atât pensiile, cât și salariile să fie majorate măcar cu inflația, care în august a trecut de 15%, iar în septembrie deja e aproape de pragul de 16%.

Iohannis a răspuns întrebărilor jurnaliștilor la Bruxelles, înainte de a participa la lucrările Consiliului European și a fost rugat să comenteze multiplele scenarii transmise din coaliție și de la Guvern despre majorarea pe care pensionarii să o aștepte de la 1 ianuarie 2023.

„S-au vehiculat tot felul de propuneri - 10%, 11% - dar haideți să vedem lucrurile în contextul mai mare: nu putem să așteptăm de la pensionari să plătească ei prețul crizelor. Și în condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, cred că ar fi corect și rezonabil ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație. Și atunci creșterea, după părerea mea, trebui să fie mai mare decât a fost vehiculată până acum.

ADVERTISING

Nu știu dacă bugetul permite o creștere până în 15%, așa cum probabil s-ar aștepta lumea, ca să existe o compensare corectă cu inflația, dar eu cred că merită luate în considerare toate opțiunile și venit cu o creștere care compensează în bună măsură inflația. Și încă un aspect, pe care eu personal îl consider esențial: trebuie atenție sporită pentru cei cu pensii mici, pentru că acolo apar problemele cele mai mari”, a răspuns Iohannis.

El a fost întrebat și de sutele de angajați din educație, sănătate și poliție care au protestat chiar astăzi în fața Guvernului și a emis o opinie similară.

„Oamenii pe bună dreptate sunt îngrijorați. Suntem în criză, lumea așteaptă răspunsuri clare, care să le explice oamenilor cum vom trece iarna, ce vom face la primăvară, ce vom face iarna viitoare și cred că și coaliția, și Guvernul vor veni cu răspunsuri la aceste întrebări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și așa cum cred că (sic!) creșterea pensiilor trebuie să fie corelată cu inflația, cred că și salariile trebuie să fie într-un fel rezonabil corelate cu inflația. Dacă nu există creșteri de pensii și salarii înseamnă că, de fapt, populația plătește prețul crizelor și acest lucru mie nu mi se pare corect”, a conchis Iohannis.

Iohannis promite mai mult chiar și decât PSD

Despre creșterea pensiilor, premierul Nicolae Ciucă declarase, în urmă cu o săptămână, că „trebuie să țină cont de posibilitățile bugetare” și că procentul nu poate fi mai mare de 11%.

În ce-i privește pe social-democrați, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, promitea vag, în urmă cu 5 zile, o creștere a pensiilor „mai mare decât prevede legea”, fără a se hazarda să anunțe un procent. În plus, și acesta a insistat pe riscurile care amenință economia anul viitor.

ADVERTISING

„Creşterea pensiilor a fost anunțată și rămâne ultima, să zic așa, discuție de făcut în coaliție, când suntem cu tot bugetul. Nu trebuie să uităm că avem un cuantum suplimentar și la apărare. Nu trebuie să uităm că avem o serie de elemente de care trebuie ținut cont, în sensul în care creșterea economică, evident, se reduce pe anul viitor. Dar creșterea de pensii va fi și va fi mai mare decât prevede legea. Asta pot să spun. N-o să spun procentul", a declarat Câciu, la Antena3.

Anterior, ministrul Muncii, Marius Budăi, a susținut că majorarea bugetară în cazul pensiilor va fi „de cel puțin 10%”.

Potrivit legii, începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Declarații de presă susținute înaintea participării la reuniunea Consiliului European

Ce spune premierul Ciucă de majorarea cu 15% a pensiilor

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, chestionat dacă ar putea fi majorate pensiile cu până la 15% de la 1 ianuarie 2023, că trebuie făcută o analiză astfel încât Guvernul să se asigure că pot fi crescute pensiile cu rata inflaţiei, în condiţiile în care datele INS arată că inflaţia a ajuns la 15,9%.

„Am discutat acest subiect şi analizând toate datele de inflaţie, putem cu toţii să vedem că astăzi a depăşit 15% inflaţia, după ultimele date publicate de INS fiind la 15,9%. Cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât să asigurăm pentru pensionari creşterea pensiei cu rata inflaţiei”, a spus Nicolae Ciucă, citat de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇