Pensionarii protestează la poarta Guvernului: Vor o majorare de 26% din noiembrie şi să nu mai fie virat niciun leu la Pilonul 2

Pensionarii protestează la poarta Guvernului: Vor o majorare de 26% din noiembrie şi să nu mai fie virat niciun leu la Pilonul 2

Federaţiile de pensionari au organizat, marţi, la Guvern, dar şi la sediile prefecturilor din ţară, proteste pentru a cere majorări de pensii şi tăierea contribuţiei la Pilonul 2 în anul 2023.

Mai exact, ei solicită:

  • creşterea pensiilor cu 26%, începând din luna noiembrie a acestui an
  • creşterea valorii punctului de pensie, la 1.840 lei
  • eliminarea transferului contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi în 2023, pentru ca 12 miliarde de lei să rămână la bugetul de asigurări sociale.
ADVERTISING

În plus, pensionarii solicită să fie interzisă debranșarea clienților care nu își pot plăti facturile la energie.

În viziunea preşedintelui Federaţiei Naţionale "Unirea" a Pensionarilor din România (FNUPR), Dumitru Cojanu, solicitările au la bază gravele probleme cu care se confruntă milioane de pensionari români: creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, la produse alimentare, scăderea cu 19% a pensiei reale, "toate acestea devastând viaţa pensionarilor".

De ce vor să taie banii de la Pilonul 2

Reprezentanţii pensionarilor din România au ieşit în stradă şi în luna martie a acestui an, când au solicitat diminuarea contribuţiilor angajaţilor la Pilonul 2 de pensii, "astfel încât să fie loc şi pentru pensiile oamenilor în această perioadă".

"Pentru Pilonul 2, avem acum, din comunicările care s-au făcut, 90 de miliarde de lei plasaţi la cei şapte administratori privaţi. 90 de miliarde e o cifră impresionantă, luată din contribuţiile de până acum ale celor care sunt în plată, iar eu cred că nenorocirea este faptul că peste 10-15-20 de ani, când vor primi cei care sunt îndreptăţiţi să primească din Pilonul 2, valoarea reală va fi mult mai mică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Atunci vor cumpăra produse poate la nivel de 10% faţă de ceea ce se cumpără la ora actuală, întrucât inflaţia este în creştere foarte mare, poate că în anii următori va ajunge la două cifre. La aceste lucruri nimeni nu se gândeşte, cei care se ocupă de aceste treburi se gândesc să reducă valorile din bugetul de asigurări sociale, iar acest lucru e dăunător", explică Dumitru Cojanu.

Protest pensionari Timișoara

VIDEO Protest al pensionarilor, în fața Prefecturii Timiș! Se scandează „Jos Guvernul!”. Detalii aici 👇https://editiadetimis.ro/video-protest-al-pensionarilor-in-fata-prefecturii-timis-se-scandeaza-jos-guvernul/

Publicată de Editia de Timis pe Marţi, 11 octombrie 2022

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a tot vorbit despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, dar deocamdată nu este nimic cert. Ieri, Budăi spunea că pentru o eventuală majorare a pensiilor cu 10%, impactul bugetar ar fi de 11 miliarde de lei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇