Parlamentul scade impozitele pentru pensiile private. Ce se schimbă şi un exemplu de calcul

Parlamentul scade impozitele pentru pensiile private. Ce se schimbă şi un exemplu de calcul

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, o modificare a Codului Fiscal, care introduce o impozitare mult mai avantajoasă în cazul pensiilor administrate privat (Pilonul II), facultative (Pilonul III) și ocupaționale (Pilonul IV).

Prevederile urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Legea a fost adoptată cu 254 de voturi „pentru” şi 6 abţineri, scrie Agerpres.

Măsura e menită să încurajeze populația să economisească prin intermediul pensiilor facultative (Pilonul III), pentru că la Pilonul II oricum contribuţia e obligatorie (fiind virată de stat din CASS reţinută de angajator).

ADVERTISING

Profit.ro explică noutăţile. În prezent, toate pensiile au acelaşi tratament fiscal (Pilonul I, II şi III).

De exemplu, dacă ai 4.500 de lei pensie, ai de plătit CASS de 10% pentru cei 500 de lei care trec de 4.000 de lei, deci 50 de lei. Rămân 4.450 lei, la care ai de plătit impozit 10% pentru ce trece de 2.000 de lei, deci pentru 2.450 de lei plătești 245 de lei. Suma din pensie sub 2.000 de lei nu se impozitează.

Potrivit noii legi, la pensiile pe Pilonul II și III, înainte de a se aplica impozitul, ar urma să se scadă și valoarea contribuțiilor plătite de-a lungul timpului. Practic, să se impoziteze doar câştigul obţinut de fondul de pensii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Adică, dacă o persoană a contribuit în total cu 100.000 de lei la o pensie privată, iar la final are 300.000 de lei (100.000 de lei contribuții și 200.000 de lei din randamentul adus) pe care îi va primi eșalonat în 100 de rate lunare, asta ar însemna 3.000 de lei pe lună. Ar trebui să plătească lunar impozit de 10% pentru partea de 1.000 de lei care depășește plafonul neimpozabil de 2.000 de lei.

Însă Parlamentul a decis acum ca, înainte de calculul sumei impozabile, să se scadă din cei 300.000 de lei contribuțiile nete de 100.000 de lei. Rămân 200.000 de lei impozabili, care desfășurați în 100 de rate lunare presupun că beneficiarul nu va avea de achitat impozit.

ADVERTISING

Este ceea ce explică şi deputatul PNL Mara Calista: "Proiectul prevede că, la momentul în care se încheie un contract al unui beneficiar de Pilonul III şi Pilonul IV, partea de impozitare, acei 10% pe care statul îi ia, să se refere strict la randament şi nu şi la contribuţiile pe care fiecare persoană le-a avut în conturile individuale. Aceleaşi prevederi vor fi aplicabile şi Pilonului II".

Ce prevede legea

  • Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată
  • Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.
  • Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.
  • Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau fondurile de pensii ocupaţionale şi moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit.
  • Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau ocupaţionale, precum şi de moştenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇