Doar jumătate din conturile românilor obligați să contribuie la Pilonul II sunt alimentate lunar. Care sunt motivele

Doar jumătate din conturile românilor obligați să contribuie la Pilonul II sunt alimentate lunar. Care sunt motivele

Aproape 8 milioane de români sunt obligați să contribuie la sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) însă doar puțin peste jumătate din conturile lor sunt alimentate în fiecare lună.

Mai exact, doar aproximativ 4 milioane de conturi au fost alimentate lunar, până în iunie, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), citate de Economedia.

Una dintre cauze este situația financiară grea a unora dintre firmele angajatoare, iar acest lucru este susținut de faptul că momentele în care numărul de conturi nealimentate au atins vârfuri coincid cu perioadele de criză profundă.

ADVERTISING

De exemplu, cea mai mare creștere din perioada 2018-2022 a fost atinsă în primele luni de după carantina impusă de Guvern în aprilie 2020, în contextul pandemiei Covid. La acel moment, sute de mii de firme din România și-au încetat sau au redus masiv activitatea. Un alt vârf a fost atins în preajma izbucnirii războiului din Ucraina.

De asemenea, un alt motiv al nealimentării conturilor este munca în străinătate. Pe perioada în care contributorul lucrează în afara țării, contul său nu mai este alimentat.

ADVERTISING

Un alt motiv este și munca la negru, aflată la un nivel foarte ridicat, pentru că mulți patroni preferă să plătească „la plic”, pentru a evita taxele și contribuțiile.

Pensia privată obligatorie, numită și Pilonul II, a fost introdusă în 2008 și era obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani.

Toți românii angajați cu contract de muncă sunt obligați să contribuie cu 3,75% din salariul brut în sistemul de pensii administrate privat (Pilon II). Cei 3,75% din salariu reprezintă o parte din contribuția totală pentru pensie (25%) pe care angajatorii o virează către stat și intră automat în conturile administratorilor de la Pilonul II.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇