Milioane de euro furaţi din pensiile private de la BRD: Angajaţii şi-ar fi cumpărat ceasuri şi vacanţe de lux

Milioane de euro furaţi din pensiile private de la BRD: Angajaţii şi-ar fi cumpărat ceasuri şi vacanţe de lux
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doi angajaţi ai unei bănci care administrează un fond privat de pensii, împreună cu mai mulți complici, ar fi furat 23 de milioane de lei (4,6 milioane de euro) din pensiile private ale clienţilor, pentru a-şi cumpăra ceasuri şi vacanţe de lux.

Zeci de percheziţii au avut loc joi dimineaţă în Bucureşti şi în 12 judeţe.

Vizată este BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP).

Poliția a făcut percheziţii la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj.

ADVERTISING

Cum au dispărut banii

La începutul lunii mai 2022, administratorii acestui fond privat de pensii au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit.

Prejudiciul este de aproximativ 23 de milioane de lei, suspecții folosind banii pentru a-şi cumpăra ceasuri şi vacanţe de lux, conform Antena3.

Astfel, în perioada 2019 - 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 firme, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.

ADVERTISING

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor firme, sub forma unor plăți pentru achiziții de bunuri ori servicii fictive.

Dosarul vizează infracțiuni de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, comise de 15 persoane fizice și mai multe firme.

Explicaţiile BRD

După apariţia informaţiilor în presă, BRD a venit cu nişte clarificări. Încă din mai s-a făcut plângere penală, directorul a fost înlocuit, iar suma lipsă a fost acoperită de acţionari.

ADVERTISING

Cel mai important: banii oamenilor care au pensii pe Pilonul 2 şi 3 sunt la locul lor.

Iată punctul de vedere transmis de bancă:

„Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP).

SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale și înlăturarea din funcție a directorului general. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător.

Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal.

Precizăm că deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație.

Menționăm, de asemenea, că SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇