Procurorii trimişi de Kovesi fac percheziţii la Timişoara: 150 de firme fictive obțineau ilicit fonduri europene

Procurorii trimişi de Kovesi fac percheziţii la Timişoara: 150 de firme fictive obțineau ilicit fonduri europene

Procurorii Parchetului European (condus de Laura Codruţa Kovesi) au descins, marţi, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Regiunea (ADR) Vest Timişoara.

Este vizat un grup infracţional organizat, care, din 2017, ar fi înfiinţat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obţinut, în mod fraudulos, finanţare europeană şi naţională.

Prejudiciul estimat este de peste 5 milioane de euro, obţinut prin fraudarea de fonduri europene şi naţionale şi spălare de bani.

Conform IGPR, în cadrul acestei acţiuni, vor fi 160 de percheziţii domiciliare în România şi Austria, inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi sediile unor instituţii publice. Aproximativ 30 de persoane vor fi duse la audieri.

ADVERTISING

Proiectele europene care sunt anchetate constau, în principal, în achiziţii de utilaje/bunuri pentru desfăşurarea activităţilor curente ale firmelor, achiziţii care trebuiau dovedite cu documente justificative, emise de furnizori.  

Suspecţii au folosit documente false, inexacte sau incomplete, au întocmit diverse facturi de achiziţii de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăţi care nu ar fi desfăşurat niciun fel de activitate şi pe care tot ei le-ar fi controlat.  

Totodată, în cele mai multe dintre situaţii, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziţionate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleaşi utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora.  

ADVERTISING

Sumele obţinute din bugetul UE şi bugetul naţional de către respectivele societăţi ar fi fost retrase, de regulă, în numerar de la ATM-uri, de către diverse persoane din anturajul liderilor grupării, după care ar fi fost remise acestora.

În continuare, sumele ar fi fost folosite pentru achiziţionarea unor bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite.   

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇