Parchetul European anchetează fraude de milioane de euro, cu fonduri UE pentru Delta Dunării

Parchetul European anchetează fraude de milioane de euro, cu fonduri UE pentru Delta Dunării

Parchetul European anchetează modul cum s-au cheltuit bani europeni destinaţi dezvoltării în Delta Dunării, dar care au ajuns, de fapt, în alte locuri din ţară, iar achiziţiile s-au făcut la preţuri supraevaluate.

Procurorii au făcut, marţi, percheziții la 15 adrese din București, Gorj, Giurgiu și zona Deltei Dunării.

Anchetatorii EPPO din subordinea Codruţei Kovesi suspectează trei persoane de constituirea unui grup infracțional organizat, la începutul anului 2018, în scopul fraudării fondurilor UE destinate dezvoltării Deltei Dunării (prin Programul Operațional Regional 2014-2020).

ADVERTISING

Prejudiciul este de aproximativ 3 milioane de euro, transmite Parchetul European într-un comunicat.

Doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului 4 firme care au accesat în mod abuziv fonduri UE și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei.

Ei au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente false, au creat o aparență nereală privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție.

ADVERTISING

Al treilea suspect a furnizat echipamente celor 4 firme, la un preț supraevaluat.

"Având în vedere că echipamentele au fost achiziționate cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost de a menține prețurile de achiziție la un nivel cât mai ridicat, pentru a obține rambursarea unor sume cât mai mari din fondurile europene.

Ulterior, diferența dintre prețul real și prețul de achiziție declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului", arată EPPO.

”Grupul infracțional continuă și în prezent, fiecare dintre suspecți având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat”, precizează EPPO.

ADVERTISING

Prejudiciul total estimat este de 14.437.000 de lei (aproape 3 milioane de euro).

Ieri, cei trei suspecţi au aflat acuzaţiile şi s-a stabilit o cauțiune pentru fiecare, în valoare totală de 1,7 milioane de euro, informează EPPO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇