S-a lansat omul normal: Cum a ajuns PSD să-l fișeze pe Platon și de ce discursul lui Ciolacu a fost cel mai tern. Iohannis, pus în fereastră

S-a lansat omul normal: Cum a ajuns PSD să-l fișeze pe Platon și de ce discursul lui Ciolacu a fost cel mai tern. Iohannis, pus în fereastră

Omul normal este propunerea PSD pentru a conduce, de la Cotroceni, România. Este sintagma aflată în mapa tuturor social-democraților care au vorbit la congresul PSD și pe care au condimentat-o fie cu citate din Platon, fie cu ironii deloc suave, cu țintele predilecte ostașul Ciucă și turistul Iohannis.

În pofida triumfalismului afișat de echipa Ciolacu și a introducerilor în stilul marilor show-uri de televiziune, atmosfera din sală la congresul PSD a fost destul de anostă, social-democrații animându-se numai în momentele rezervate marilor aplauze pentru președintele, premierul și prezidențiabilul Marcel Ciolacu.

De altfel, emoții nu avea de ce să aibă vreunul: Marcel Ciolacu nu a întâmpinat nici măcar un murmur critic, rămânând singurul candidat.

ADVERTISING

Fără nicio excepție, toate discursurile au fost platformă pentru înaintarea unui profil de președinte al liderului PSD și toate au respectat o structură și un punctaj semantic:

  • Ironizarea lui Klaus Iohannis și a contracandidaților la președinție, într-un amestec cârciumăresc, care pune pe masă, laolaltă, mitul peșterii al lui Platon, citat de Mihai Tudose, maxime despre libertate și ironii în limbaj colorat;
  • Repetarea sintagmei om normal, ca principal atribut al lui Marcel Ciolacu, uneori chiar cu scurtătura un om;
  • Triumfalismul;
  • Resemantizarea etichetei de pesedist: social-democrații se referă acu la ei înșiși cu această etichetă, amintind că ea a fost vulgarizată.

Dacă însă discursurile lui Sorin Grindeanu – cel care construiește autostrăzi – al Liei Olguța Vasilescu – primarul care a făcut un târg de care știe întreaga lume – și lui Mihai Tudose, liderul care știe să construiască politici publice – au fost animate cu ironii, imagini plastice și chiar paradoxuri, discursul lui Marcel Ciolacu a fost cel mai tern, de la lungimea anunțată, peste 40 de minute, până la gradarea mult prea narativă a ideilor.

Ciolacu-si-Olguta-1
Foto: SpotMedia.ro

A fost însă efectul dorit, Ciolacu vrând astfel să demonstreze că deja a intrat în rolul de împăciuitor care stă pe o treaptă mai sus și dirijează orchestra.

Aici e de găsit și miza politică personală a lui Ciolacu: dacă e meargă la Cotroceni, pârghiile puterii și resurselor rămân în directa lui supraveghere.

Țintele preferate de atac: Iohannis eșuat și inutil și ostașul Ciucă

Anunțată deja de platforma care îi susține candidatura la prezidențiale, construită pe conceptul democrației directe, România dorită, lupta directă pe care o mimează candidatul Ciolacu este cea cu președintele în funcție Klaus Iohannis și, în subsididar, cu ceea ce vrea să indice drept copie mediocră a lui Iohannis, Nicolae Ciucă.

E o strategie care îi permite să diabolizeze greaua moștenire, scoțând basma curată PSD-ul, și în același timp să-l demaște pe Klaus Iohannis, cel care a readus PSD la guvernare și i-a dat cel mai bun teren de albire și nouă creștere.

Iohannis a fost practic pus la fereastră și arătat cu degetul pentru ambițiile pur personale și fără a respecta interesul public, pentru vizitele externe transformate în vacanțe, pentru utilizarea funcției prezidențiale pentru a călători cu avioane scumpe, care îi cărau crosele de golf.

Ciolacu PSD aplauda
Foto: SpotMedia.ro

În același timp, însă, în punctaj s-a mai regăsit un indicator pe care se apasă pedala: irelevanța completă a lui Klaus Iohannis în acest moment.

A descris-o Lia Olguța Vasilescu: dacă ar căuta la Cotroceni un tablou cu Iohannis, nu ar găsi decât tablouri în mărime supradimensionată cu ostașul Ciucă, care trebuie urcate cu macaraua. Președintele eșuat a devenit lame duck-ul ideal pentru pesediști.  Asta însă transmite un mesaj și liberalilor, partenerii de guvernare: nu mai aveți nicio pârghie, aveți președintele doar în vitrină, puterea e la PSD.

Marcel Ciolacu, om

De la distanță și fără materialul clientului, discursul lui Marcel Ciolacu a respectat gradarea teoretică a unei lansări de candidatură. S-a raportat doar la cei doi președinți de dinainte, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, pentru a decupa arena în care intră, cea prezidențială, și-a prezentat povestea personală și a punctat temele care intră în atribuția președintelui, vorbind astfel chiar și despre Balcanii de Vest.

De remarcat că a făcut acest lucru și când a vorbit despre politica externă, măsurându-se cu președinta Maia Sandu, pentru un evident transfer de simpatie.

Tonalitatea însă a rămas una citită, pregătită, cu aplauzele punctate, fără a avea forța unei dezbateri de idei.

A fost însă important pentru repetarea indicatorilor de imagine pe care îi vom vedea declinați în campanie: normalitatea, credința religioasă, familia. Asta arată ceea ce deja e evident de la ultimele campanii încoace, supraalimentarea unui electorat conservator tradiționalist: susțin libertatea sexuală, spune Ciolacu, dar batjocorirea familiei nu intră în libertatea pe care liderul PSD să o accepte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇