Cum a devenit Iohannis țapul ispășitor perfect pentru Ciolacu: cine a întors jocul

Cum a devenit Iohannis țapul ispășitor perfect pentru Ciolacu: cine a întors jocul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă până la un punct nu putem şti cât a fost strategie și cât prilej pe care PSD-ul lui Marcel Ciolacu s-a priceput să-l speculeze și capitalizeze, acum ne aflăm în fața unei strategii asumate, în care Iohannis este diabolizat și arătat cu degetul în piața publică.

Cu materialul clientului, PSD a reușit să-l transforme pe Klaus Iohannis, pas cu pas, într-un țap ispășitor responsabil pentru degradarea continuă a sistemului de educație și pentru registrul minor în care ar putea fi percepută România în cancelariile occidentale.

În acest fel, candidatul social-democrat la prezidențiale bifează câteva obiective:

  1. Transferă greaua moștenire spre președintele Iohannis și se eschivează în acest fel de orice responsabilitate pentru guvernarea pe care el a condus-o. Cea mai grea piatră de moară pentru Marcel Ciolacu era corelația dintre starea guvernării și candidatura pentru Cotroceni. Or, arătând cu degetul înspre eșecul României educate a lui Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu extrage practic concursul dat de PSD la îngroparea în mediocritate, meditații și isterie generalizată a învățământului românesc.
  • Își instituie un profil de președinte – comparația o face nu cu ceilalți candidați, ci cu președintele în funcție, creând astfel percepția unei trânte între egali. În subsidiar, și ceilalți candidați și potențiali candidați – Elena Lasconi, Mircea Geoană – par prea mici pentru o luptă egală.
  • Îl transferă pe contracandidatul direct Nicolae Ciucă în minorat politic. Ciolacu creează astfel percepția că nu luptă cu copia, ci direct cu originalul.
Iohannis Ciolacu
Foto: Inquam Photos / George Călin

Portretizarea lui Klaus Iohannis ca un președinte ratat se așază pe imaginea lui Iohannis de politician parvenit, care nu are calități remarcabile care să-l recomande pentru funcții obținute pe cont propriu, obținută în urma celor câteva tentative de a accede la o înaltă funcție internațională.

ADVERTISING

Ratarea cu repetiție, mană cerească pentru candidatul Ciolacu

Privită retrospectiv, ceea ce a părut încleștarea infantilă a lui Iohannis de posibila șefie a NATO a fost speculată de PSD și echipa Ciolacu. Declarațiile de susținere și încurajare care veneau dinspre PSD, în condițiile în care niciun alt stat membru UE și nici SUA, care chiar dădeau semne de iritare, nu validau măcar declarativ șansa lui Iohannis la NATO, au contribuit la un proces public de demascare a lui Klaus Iohannis drept președintele absent de pe agenda reală a României și dezinteresat de problemele țării, dar care pune țara la bătaie pentru ca el să obțină un top job.

Cu cât ambiția lui Klaus Iohannis de a prelua șefia NATO se dovedea mai failibilă și mai găunoasă, cu atât părea încurajat de pe margine de guvernul PSD, cu pretenția că guvernul PSD îi susține mereu pe candidații români.

Dincolo de minciuna pe față, pentru că în cazul Kovesi, care oricum candida în nume propriu și potrivit propriilor merite, PSD nu doar că nu a arătat susținere, dar a și încercat să o împiedice și compromită de aceasta, episodul este unul de tip diversionist.

Klaus Iohannis a fost ținut în vitrină până când a fost evident că nu ar fi putut obține o funcție înaltă în NATO.

Mai mult, și în cazul mult mai ridicol, pentru că era practic o repetiție a pretenției inițiale de a primi pe tavă o funcție europeană, al posibilei ascensiuni a lui Iohannis în locul președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, oficialii de la București mai degrabă au întărit pe surse o informație complet necredibilă și nevehiculată nici măcar ca banc, pe holurile de la Strasbourg, unde se reunise plenul Parlamentului Europen.

România dorită versus România educată

Strategia de a opune cele două Românii, așa cum apare pe platforma lansată pentru a-i susține candidatura la prezidențiale, româniadorită.ro, este menită să arate distanța dintre mandatele prezidențiale ale lui Klaus Iohannis și țara reală, unde oamenii au preocupări complet diferite de grijile și îngrijorările președintelui în funcție.

În România Educată, doar doi din trei elevi care au intrat în clasa I în urmă 12 ani s-au înscris anul acesta la Bac. 70.413 de copii au abandonat școala!

În România Educată, mai mult de jumătate dintre elevii înscriși în clasa I în septembrie 2012 NU a promovat Bac-ul! România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre!

Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană* la rata abandonului şcolar timpuriu: 16,6%, în timp ce media din țările europene era 9,5%.

România dorită - platforma pentru prezidențiale a lui Marcel Ciolacu

În cazul educației, este o evidență. Dacă însă românii vor accepta majoritar generalizarea și transferul responsabilității exclusive a președintelui Klaus Iohannis și la eșecul din celelalte sisteme, ține de felul în care guvernul PSD, cu ministrul Rafila în fruntea Sănătății, va reuși să limiteze pagubele din cazul Pantelimon, pe de o parte, și apoi din ce se preconizează a fi un mare fiasco al recalculării pensiilor înainte de alegeri.

Lansând însă ca teme de dezbatere subiecte care nu intră direct în atribuțiile constituționale ale președintelui - educația, sănătatea, puterea de cumpărare, Marcel Ciolacu transmite că PSD nu pierde și nu renunță la pârghiile guvernării și că președintele va fi unul jucător în politica internă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇