Filmul congresului PSD, cu candidat unic: Val de ironii cu Bruce Willis și tablouri în Dunăre. Ciolacu a vorbit de mama, tata și cum ne bagă în Schengen în 2024 (Galerie foto&Video)

Filmul congresului PSD, cu candidat unic: Val de ironii cu Bruce Willis și tablouri în Dunăre. Ciolacu a vorbit de mama, tata și cum ne bagă în Schengen în 2024 (Galerie foto&Video)

Delegaţii PSD l-au votat cu o majoritate zdrobitoare pe Marcel Ciolacu la şefia partidului, cu o nouă echipă de conducere, în care nu se mai regăsesc Gabriela Firea şi Vasile Dîncu, care vor fi înlocuiţi de Daniel Băluţă şi Mihai Tudose. Iată echipa cu care Ciolacu vrea să conducă partidul spre Cotroceni.

Participanţii la congres au validat şi candidatura lui Ciolacu pentru Cotroceni, la câteva zile după ce acesta şi-a anunţat oficial intenţia de a candida.

Congresul a demarat în stil festiv, cu echipa lui Marcel Ciolacu anunțată fără emoții, de vreme ce nu exista contracandidat. Congresul suveran a decis prin murmur că nu e nimeni care să depună o altă candidatură.

A urmat un val de ironii la adresa adversarilor politici. Nu ştim cine le-a scris pesediştilor discursurile, dar măcar sunt scurte şi ne mai descreţesc frunţile.

În schimb, Marcel Ciolacu a vorbit 45 de minute şi a căpătat accente patetice în discursul de candidat la Cotroceni. A amintit ce făcea mama, ce spunea tatăl, cum s-a dus la duhovnic şi cei 7 ani de acasă. A apărat cu putere familia tradiţională şi s-a declarat "om normal".

Au urmat desigur atacuri la guvernările liberale din pandemie, care au închis școli și biserici, dar şi la avioanele preşedintelui Iohannis care cară crose de golf.

A fost un discurs lung, mai tern decât toate celelalte, care a atins şi latura de politică externă, atribut prezidenţial.

Singura informaţie relevantă: "Până la finalul anului vom avea o aderare completă la Schengen", a promis premierul candidat.

ADVERTISING

La final, proaspăt reales președinte al PSD, Marcel Ciolacu le-a cerut colegilor: Trimiteți-mă la Cotroceni!

Ne-a mai atras atenţia un discurs, cel al şefului de sindicat BNS, Dumitru Costin, care a cerut PSD să facă o campanie decentă şi fără evenimente „faraonice”, aşa cum a organizat în trecut.

Congresul PSD a înregistrat şi o premieră, votul a fost electronic - Președintele s-a votat pe telefon, în baza unui cod QR individual.

SpotMedia.ro v-a prezentat cele mai importante informaţii, declaraţii şi imagini inedite de la congresul PSD, unde sunt prezenţi Magda Grădinaru şi fotoreporterul Alex Nistor:

  • Trimiteți-mă la Cotroceni! - Proaspăt reales președinte al PSD, Marcel Ciolacu a declarat că partidul are viitor „cu oameni de calitate”. Ciolacu s-a adresat lui Sorin Grindeanu, ales prim-vicepreședinte, și lui Mihai Tudose, ales președinte al Consiliului Național, spunând: „Mihai, Sorin, trimiteți-mă la Cotroceni fiindcă altfel va fi greu să scăpați de mine”.
  • Ciolacu a învins, doar concura singur - Alfred Simonis a anunţat rezultatul: Evident Marcel Ciolacu este vechiul şi noul şef PSD. A câștigat alegerile cu 2.257 de voturi „pentru”, șase „împotrivă” și cinci „abțineri”, iar pentru candidatura la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu a fost votat de 2.257 de membri. Contra au votat patru, iar trei s-au abținut.
  • A început votarea - se face electronic, pe telefon.
Cum se voteaza pe telefon
Foto: SpotMedia.ro
  • Sindicalist: Nu organizaţi evenimente faraonice! - A urcat pe scenă şi preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, care face apel la PSD să facă pentru Marcel Ciolacu o campanie „decentă” şi să renunţe la evenimente „faraonice”, aşa cum a organizat în trecut. „Omul ăsta are nevoie de o campanie decentă, acceptaţi-l aşa cum e, cu bâlbâielile lui, cu şovăielile lui, aşa cum e el, în starea sa pură! Este mai simplu decât îl percepeţi şi este mult mai complex în interior decât vă închipuiţi”, le-a transmis sindicalistul. Costin e de părere că e „nevoie de un efort suplimentar” pentru a repara unele erori apărute în urma implementării legii pensiilor. „Insist pentru includerea partenerilor sociali în reforma fiscală”, a mai spus sindicalistul. 
Dumitru-Costin-congres-PSD
  • Victor Negrescu e anunțat ca viitorul comisar european. ”Preşedintele Ciolacu zice deseori de Alfred, de George, de Ionuţ, de Corneliu, de Bogdan şi mai sunt câţiva care au intervenit şi vor interveni, că suntem lupii tineri ai PSD. Poate că este adevărat. Însă trebuie spus că în urmă cu patru ani nu eram relevanţi. Şi numai cu patru ani, mulţi dintre noi aici prezenţi nu puteam influenţa destinele comunităţilor noastre. Or, lucrurile s-au schimbat. Partidul s-a deschis şi vedem lucrul acesta inclusiv astăzi. Avem patru noi colegi care se alătură echipei noastre şi mă bucură că se întâmplă acest lucru. Trebuie să rămânem un partid deschis”, a afirmat Victor Negrescu.
Negrescu-congres-psd
  • Ciolacu a încheiat după mai bine de 45 de minute: "M-am născut și trăiesc în această țară. Îi datorez totul. Să le dăm românilor președintele pe care îl merită după 20 de ani. Un președinte pentru toți. Dumnezeu să ocrotească România și pe români!" Sala s-a ridicat în picioare și aplaudă.
  • Discursul lui Ciolacu este unul pentru profilul prezidențiabil - Pe final de discurs, Ciolacu a punctat temele care intră în atribuțiile unui președinte. A vorbit despre sprijinul pentru Ucraina și pentru Maia Sandu, chiar și despre Balcanii de Vest şi sprijinul primit de România de la UE şi SUA.
  • Promisiune pentru Schengen - "Până la finalul anului vom avea o aderare completă la Schengen", a anunţat premierul candidat.
  • Ciolacu povestește despre o mamă singură cu doi copii, care se chinuie să-i ţină la școală: ”Părea un om înfrânt. Atunci când lupți să supraviețuiești, nu vezi decât ziua de mâine. Asta nu înțeleg cei care fumau în birouri. Au închis școli, au închis și biserici. Au furat toată demnitatea acestei națiuni. Am avut lideri fără suflet și fără Dumnezeu”, descrie Ciolacu starea guvernării PNL în pandemie şi starea țării pe care a găsit-o când a venit la guvernare.
  • Ciolacu apără cu putere familia tradiţională şi se declară normal - "Susțin libertatea economică, religioasă și sexuală. Dar să contești toate valorile nu e o formă de manifestare a libertății, cei care batjocoresc familia sunt cei care trăiesc fără căpătâi. Am o calitate importantă: sunt un om normal, nu vreau să par altfel decât sunt".
Ciolacu-la-pupitru
  • Ciolacu trece la accente patetice în discursul de candidat - "Tata m-a învățat munca respectul și iubirea față de țară. Țin minte când mi-a spus ca trebuie să fiu întotdeauna corect. De la mama am învățat ce înseamnă echilibrul și cumpătarea. Dânsei îi datorez cei 7 ani de acasă. Din păcate, i-am pierdut pe amândoi. I-am iubit enorm. Ma gândesc la ce ar spune tata și la îmbrățișarea mamei. Cei care aveți noroc să mai aveți părinți, aveți răbdare cu dânșii. Noi suntem aici pentru că ei ne-au oferit timp și afecțiune și această țară trebuie să regăsească respectul între generații".
  • Ciolacu s-a dus la duhovnic - Liderul PSD spune ca s-a sfătuit cu familia și cu duhovnicul lui înainte de a-şi anunţa candidatura la prezidenţiale.
  • Mesaj pentru tineri - „Nici fiul meu, nici majoritatea tinerilor de vârsta lui, care votează anul acesta, nu au cunoscut un alt model de preşedinte. Avem generaţii întregi care fac astăzi pasul spre maturitate, după ce şi-au trăit copilăria şi adolescenţa, între un preşedinte turnător şi un preşedinte absent. Deci să nu ne mai mirăm atunci când vedem că mulţi tineri aleg populismul şi extremismul. În loc să îi blamăm superior, eu vă rog, mai bine le dăm o alternativă corectă. (...) Trebuie să le spunem că instituţia prezidenţială nu este nici un malaxor de tocat vieţi şi nici o agenţie de turism personală! Trebuie să le spunem că democraţia nu se conjugă niciodată cu verbul a ”urî”.
  • Despre paltonul şi avioanele prezidenţiale - "Timp de 20 de ani președintele a devenit doar o sursă de frustrare în societate", subliniază Ciolacu. "Vi s-a promis ca o să trăiți bine și vi s-au tăiat salariile și pensiile. Vi s-a promis o Românie educată și ați primit o educație eșuată. Am avut președinți cărora nu le a păsat de oameni. Este destul", susţine premierul care crede că "România are nevoie de un președinte echilibrat, care să stea drept". "Avem nevoie de un președinte care să facă politică de stat, iar paltonul prezidențial nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor", adaugă Ciolacu. "Reprezentanții celor mai puternice companii românești vor merge în deplasările externe. Avioanele prezidențiale trebuie să transporte capital românesc, nu crose de golf!", vituperează Ciolacu, cu trimitere directă la Klaus Iohannis.
Ciolacu-pe-scena
  • Ciolacu, aplaudat în picioare - Marcel Ciolacu a fost aplaudat în picioare când a urcat pe scena de la congres. Dar discursul lui parcă nu e la fel de spumos: "PSD a câștigat alegerile locale și europene. Suntem învingători, asta e forța PSD". El i-a felicitat pe primarii PSD: "Nu ați fi reușit, dacă nu ați fi fost persoane cu bună-credință". Apoi, un pic de laudă de sine: “Am luat partidul lipsit de speranță și l-am dus la guvernare”. "Minim 30% candidați doamne la alegerile legislative", mai anunță Ciolacu.
Ciolacu-viseaza
  • "Să luăm un tablou să-l aruncăm în Dunăre." - Lia Olguţa Vasilescu a păstrat o ironie şi pentru preşedinte: "Pentru Klaus Iohannis nu suntem suficient de exotici, ne-am gândit să luăm un tablou să-l aruncăm în Dunăre, dar la Cotroceni nu mai sunt tablouri cu Iohannis, numai cu Ciucă și sunt prea mari, trebuie ridicate cu macaraua"
  • Olguţa Vasilescu, săgeţi pentru prezidenţiabili - "Un alt primar extraordinar, a făcut un târg de Crăciun pe care îl știe întreaga lume", aşa a fost introdusă Lia Olguţa Vasilescu, edilul Craiovei. Ea a venit cu ironii la adresa lui Nicolae Ciucă: "Nu am văzut cartea lui Ciucă, dar înțeleg ca se toarnă un film la Hollywood, cu Bruce Willis în rolul ostașului". Ea i-a taxat ironic şi pe ceilalți candidați: "Și Geoana e din Dolj, și el poate să joace între un film de bătaie, are experiență, ca a mai luat bătaie. Noi nu avem femei cu barbă care să cânte prin oraș, cum s-a întâmplat la Cluj la festival, de asta doamna Lasconi nu a fost prin Dolj".
Ciolacu-si-Olguta
  • Daniel Băluţă a fost prezentat ca unul dintre cei mai vizionari lideri, primarul Sectorului 4
Baluta
  • Mihai Tudose, un lider care știe să construiască politici publice. Aşa a fost introdus eurodeputatul care e așezat chiar lângă Marcel Ciolacu în sală. Tudose l-a menționat și el critic pe președintele Iohannis, devenit una dintre ținte. "România are nevoie să depășească cea mai mare criză pe care o trăiește, criza de încredere. Am văzut guvern și președinte spunând ca România are cel mai bun PNRR din lume, din galaxie. Vedem acum ce bun e. Avem nevoie să recâștigăm încrederea".
  • Tudose a citat din Platon: "Îl invoc pe Platon, ne-au băgat într-o peșteră și vedeam pe pereți umbrele deformate a ceea ce credeam ca era realitatea". Apoi, a spus că "ne trebuie un președinte, pe Marcel Ciolacu, care să aibă curajul să fie normal".
Tudose
  • Sorin Grindeanu cu săgeţi şi ironii - Prim-vicepreşedintele PSD a fost introdus drept cel care prin perseverență a construit autostrăzi în România. "Este momentul ca România să aibă un președinte unificator", a spus Grindeanu. El a trimis şi o săgeată către Klaus Iohannis: "Trebuie să ieșim din paradigma României eșuate". A urmat o ironie cel mai probabil la adresa lui Rareș Bogdan, îndemnat de Sorin Grindeanu "să și plimbe batistuţele în afara politicii din România". "Noi nu promitem cărți nescrise", a mai spus Grindeanu, cu aluzie la Nicolae Ciucă, liderul PNL.
  • "Să aducem cu picioarele pe pământ armatele de ostaşi galbeni care se visează a fi brokeri de putere în România. Se pretind un fel de roi de harnic de albine care dau miere, dar de fapt nu fac decât să stea cu mâinile în buzunarele altora. Cel mai bine se pricep să fure munca altora. Sunt, de fapt, nu nişte albine, sunt de fapt nişte viespi care îşi fac cuibul în casele altora şi încearcă să-i alunge pe locuitorii de drept", adaugă Grindeanu.
Grindeanu
  • Momentul când s-a cântat imnul:
  • Ciolacu, primit cu entuziasm - Preşedintele PSD a fost întâmpinat cu entuziasm la intrarea în sala din complexul Romexpo unde se desfăşoară congresul. Ciolacu a ajuns la eveniment cu o jumătate de oră înainte de începerea acestuia.
Ciolacu-psd-congres-Grindeanu-avioane
  • Pe un panou de mari dimensiuni, alături de sigla partidului, a fost scris mesajul „Aici pentru români”. 
congres-psd
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu
  • Liderii partidului l-au aşteptat pe Marcel Ciolacu. În drumul său spre scenă, i-a salutat pe delegaţi, le-a strâns mâinile bărbaţilor şi le-a sărutat pe obraz pe doamnele de la congres şi i-a îmbrăţişat pe unii dintre cei prezenţi. Mulţi dintre cei aflaţi în proximitatea lui Ciolacu au filmat cu telefoanele mobile momentul intrării acestuia în sală. 
Ciolacu-PSD-aplauda-1
  • Baie de mulţime - Marcel Ciolacu a făcut fotografii cu membrii de partid care l-au aşteptat la intrarea în clădirea Romexpo şi nu a dorit să facă declaraţii presei.
Ciolacu congres

ADVERTISING
  • Validarea lui Stănescu: Paul Stănescu (care vrea să rămână secretarul general al PSD) a apreciat că Marcel Ciolacu poate să rămână liderul partidului, indiferent de rezultatul obţinut la alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, s-a arătat încrezător că Marcel Ciolacu are şanse să câştige cursa pentru Cotroceni, indiferent de contracandidatul pe care îl va avea în turul al doilea. "Vedem ce se întâmplă după, dar eu cred că Marcel Ciolacu - dacă mă întrebaţi pe mine, că sunt subiectiv - cred că Marcel Ciolacu, indiferent de rezultat, poate să rămână în continuare preşedintele PSD, pentru că momentul la care Marcel Ciolacu a preluat PSD a fost unul foarte greu. Eram aproape în disoluţie", a spus el.

Toate fotografiile şi clipurile sunt realizate de SpotMedia.ro

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇