Ăsta-i PSD!

Ăsta-i PSD!

PSD nu răspunde pentru faptele în sine pe care Niculae Bădălău e acuzat că le-a comis. Răspunderea penală este individuală. PSD este însă profund vinovat pentru crearea unui asemenea personaj politic și pentru că el a ajuns în funcția pe care, potrivit procurorilor, a exploatat-o cât a putut.

Care este acuzația?

Tehnic, dare de mită și trafic de influență. Practic, „și-a dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el, prevalându-se de funcțiile anterioare și mai ales de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României.

ADVERTISING

De asemenea, acesta profită și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi a României”.

Deci dl Bădălău a transformat Curtea de Conturi în feuda sa și a folosit-o ca instrument în jocul de tip mafiot al domniei sale. Cum a ajuns acolo? Nu doar pus de PSD, ci în baza unei modificări legislative cu dedicație, inițiată și votată de PSD încă din 2017.

Dl Bădălău nu este la prima funcție publică. A fost deputat, de două ori senator, prefect, ministru al Economiei, toate sub sigla PSD.

Cui a încredințat PSD toate aceste funcții importante? Înainte de 1989, dl Bădălău a fost condamnat pentru furt, scrie presa, însă a scăpat în baza amnistiei din 1988, acordată de Nicolae Ceaușescu. În 2009, ANI a sesizat DIICOT sub suspiciunea că Nicolae Bădălău ar fi comis evaziune prin neplata TVA. În 2013, a fost anchetat de DNA. 

Tehnic, dl Bădălău are cazierul curat, desigur. Dar care să fie mentalitatea unui partid care pune ministru și apoi la conducerea Curții de Conturi un personaj cu trecut atât de dubios?

Și nu numai că îl pune, dar schimbă legea pentru el.

Până în 2017, pentru a fi consilier al Curții de Conturi erau necesare, conform Legii 94/1992, studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite şi pregătire profesională temeinică.

Dl Bădălău avea o licență în Drept obținută în spelunca academică Bioterra, așa cum are un master la altă “bombă” academică – Valahia din Târgoviște. Are și nelipsita diplomă de la Colegiul Național de Apărare. Însă singurul domeniu în care putea invoca vechimea era cel al inginerei agronomice. Așa că ingineria a fost introdusă în lege, pe lângă studiile economice și juridice.

Oricum ar încerca acum PSD să se disocieze de dl Bădălău, oricâte demisii și revocări ar cere, răul făcut e iremediabil. Pentru că a aruncat o instituție cheie într-un sistem abuziv și discreționar, cu controale direcționate sau, dimpotrivă, blocate.

Și să nu fie așa pe scară largă, suspiciunea aruncată asupra unei instituții de audit a statului este inacceptabilă.

Niculae Bădălău nu este o întâmplare. Vi-l amintiți pe dl Alexandru Stănescu, fratele numărului 2 de facto din PSD, numit vicepreședinte la ANRE pentru că, spunea dl Ciolacu, nu puteau fi doi frați candidați?

Vi-l amintiți pe ministrul Tîlvăr, a cărui teza de doctorat ar fi fost scrisă de o muzeografă, conform declarațiilor acesteia?

Ei și multe alte exemple sunt mostre vii ale clientelismului și imposturii ca sisteme de funcționare ale PSD, un sistem cu care au transformat în ruină orice instituție ajunsă pe mâna lor.

Dl Bădălău ne arată clar cum se lucrează, cum sunt puse instituțiile să producă pentru baron.

Dacă dl Bădălău era un om cu trecut impecabil, cu studii dincolo de dubii și conforme funcției ocupate și la un moment dat o lua razna, se numea ghinion. Dar dl Bădălău nu a fost decât egal cu sine însuși și cu PSD.

Oricât vrea PSD să mimeze reformarea, oricât se laudă cu ridicarea MCV, din timp în timp fața sa reală răzbește de sub fard.

Tristețea e că încă PSD defilează singur. PNL e ca o găină cu capul tăiat, la fel de baronizat și clientelar. AUR este un pericol public. USR și-a aruncat în aer tot discursul de integritate în cazul Clotilde Armand vs ANI. Și, până va apărea alternativa, tare mă tem că vom rămâne cu bădălăi, stănești, tîlvări și restul pesedismului dezlănțuit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇