Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand s-a dus, marți, la sediul Agenției Naționale de Integritate, după ce instituția a anunțat luni că edilul s-a aflat în incompatibilitate și conflict de interese și a sesizat Parchetul și Prefectura.
Armand a venit însoțită de avocatul Alexandru Olănescu, acesta precizând că nu au fost chemați de inspectori, ci au venit ei să ceară explicații, pentru că nu li s-a răspuns la telefon.
Primarul Sectorului 1 a reiterat că a respectat legea și că era cea mai în măsură să fie managerul proiectului pentru combaterea corupției.
„Respect ANI, respect legea, dar am nevoie să aflu mai multe informații. Sunt în situația în care am aflat dintr-un comunicat de presă că au fost sesizați Parchetul și prefectul. Eu am pus la dispoziția inspectorilor ANI toate dovezile necesare care arată ca pot să fiu manager pe un proiect pe fonduri europene.
Este un proiect care dorește să elimine total șpaga și sunt managerul de proiect care trebuie pentru acest proiect. Obiectivul este de a elimina corupția în rândul funcționarilor publici”, le-a spus Clotilde Armand jurnaliștilor.
Ea consideră că acesta este un episod de răzbunare pentru lupta anticorupție pe care ea o duce în cadrul instituției pe care o conduce și i-a amenințat pe social-democrați și pe liberali.
„Eu înțeleg că am deranjat foarte mulți politicieni care zeci de ani la rând au câștigat contracte cu Primăria Sectorului 1. (...) O să vedeți că festivalul manipulărilor PSD și PNL la televiziuni de casă a început și va continua, dar refuz să cred că ANI a intrat în acest joc politic.
Și vreau să termin așa: dragi peneliști și pesediști, contractele voastre cu Primăria Sectorului 1 s-au terminat. Sunteți istorie și voi veni după fiecare dintre voi, așa cum am făcut deja cu fostul primar (Daniel Tudorache - n.red.)”, a amenințat Clotilde Armand, uitându-se, din când în când, la discursul pe care și-l printase pe o coală de hârtie.
Drulă: ANI n-ar trebui să se uite la 15.000 de lei, ci la Rafila
Amintim că, luni, prefectul Capitalei Toni Greblă a anunțat că, imediat ce va primi oficial sesizarea ANI, va ataca în instanță dispozițiile prin care Clotilde Armand s-a numit manager de proiect și și-a acordat un spor la indemnizație. Cât se va judeca, efectele acestor dispoziții vor fi suspendate.
Totodată, atât PSD, cât și PNL i-au cerut președintelui USR, Cătălin Drulă, să o suspende, pentru a arăta că aplică aceleași standarde și în propriul partid, nu doar când e vorba de adversari.
Drulă a dat răspunsul la mai bine de 24 de ore, într-un interviu pentru RFI România, arătând că nu va face asta și acuzând ANI că l-a hărțuit în trecut și pe Dan Barna.
„Colega mea, Clotilde Armand, a explicat amănunțit acest caz ieri (luni - n.red.), a explicat că a avut toate avizele de la toate instituțiile. Pentru mine, sunt niște semne mari de întrebare legate de cum acționează această instituție, ANI. Din păcate, aceste instituții, care nu sunt instituții judiciare, mă refer la ANI, mă refer de exemplu la DLAF și știm o altă hărțuire a unui coleg de-al meu din partid, a domnului Dan Barna, de care nu s-a ales nimic și în spatele căreia nu era nimic, dar care i-a murdărit numele.
Eu cred că ANI n-ar trebui să se uite acolo la 3.000 de lei pe lună, pentru cinci luni, într-un proiect, care sunt în zona acestui spor, pe care îl au toți primarii și cei de la PNL și cei de la PSD, de lucru cu fonduri europene, ci ar trebui să se uite la multele milioane de lei inexplicabile. Poate ne explică ce este cu averea care nu poate fi explicată a domnului Rafila, prin faptul că a lucrat tot timpul la stat.
Este o instituție asupra activității căreia eu am foarte mari semne de întrebare, inclusiv felul în care a acționat în acest caz, dar până la urmă, Clotilde Armand a explicat aceste lucruri, s-a pus la dispoziția oricui și eu am încredere că se vor clarifica aceste lucruri până la capăt”, a spus Drulă.
Întrebat dacă, totuși, nu crede că ar trebui să o suspende pe Armand până la clarificarea situației, șeful USR a răspuns negativ.
„Nu, nu este în nici un fel o situație de natură judiciară, nu are un dosar în care să fie pusă sub urmărire penală sau trimisă în judecată. Este o acțiune... ANI a dat-o în bară cu foarte multe din aceste acțiuni, cred că putem face o istorie despre constatări ANI, care apoi au fost desființate de justiție. Mă rog, cea mai celebră este la președintele Iohannis în campania electorală din 2014 și apropo, pentru ceva similar, se numise într-un Consiliu de Administrație, dacă nu mă înșel, la Compania de Apă, fiind primar la Sibiu.
Între timp, s-a lămurit prin lege că astfel de situații sunt compatibile și în cazul dumnealui are o decizie definitivă de la Înalta Curte pe această speță, s-a introdus și în lege și este acolo un articol care permite primarilor să fie manageri de proiecte. De altfel, chiar în ghidurile de la programul respectiv este o întrebare care explică ce trebuie să facă primarul ca manager de proiect.
E vorba de un proiect pe anticorupție, apropo. Probabil că a vrut să coordoneze această activitate, știm că sunt probleme foarte mari cu rețelele lăsate de... apropo, sesizarea este făcută de domnul primar anterior, domnul Tudorache, de la PSD, care este anchetat pentru un prejudiciu de 944 de milioane”, a adăugat liderul USR.
Jurnalistul l-a întrebat dacă ar fi avut același discurs dacă în locul lui Armand era un primar PSD sau PNL: „Nu, n-ar fi fost un primar în această situație, pentru că e o diferență fundamentală între a aborda administrația în mod cinstit și a încerca să o reformezi și a te lovi de piedici și a mufa rețelele de partid la banii publici”.