Bădălău a fost arestat și va face Crăciunul după gratii, iar PSD se leapădă de el și-i cere revocarea. Cum acționa baronul de Giurgiu

Bădălău a fost arestat și va face Crăciunul după gratii, iar PSD se leapădă de el și-i cere revocarea. Cum acționa baronul de Giurgiu

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, prin decizia Curţii de Apel Bucureşti, luată luni, la cererea procurorilor DNA.

Decizia poate fi contestată, dar dacă rămâne definitivă, Bădălău îşi va petrece Crăciunul după gratii.

În schimb, magistraţii au decis ca o complice a lui Bădălău să fie plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Bădălău este vicepreședinte al Autorității de Audit al Curţii de Conturi şi fost senator PSD. Încasează un salariu lunar de aproximativ 5.300 de euro, arată cea mai recentă declarație de avere.

Acuzaţiile DNA la adresa lui Bădălău

Niculae Bădălău a fost reținut duminică, de DNA, pentru dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență.

ADVERTISING

Procurorii DNA susţin că Bădălău i-ar promis, în total, 170.000 de euro primarului unei comune pentru a oferi un contract unei firme administrate de o rudă a sa şi a continua să facă plăţi acelei societăţi, în cadrul unui alt contract, chiar şi pentru lucrări neconforme.

Potrivit DNA, în datele de 9 august şi 19 noiembrie, Niculae Bădălău i-ar fi pretins primarului să atribuie un contract privind "Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă", estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.

ADVERTISING

Potrivit unor oficiali ai DNA, primarul căruia Niculae Bădălău i-ar fi oferit mită este Dan Păsat, fost deputat PNL, care a fost condamnat în 2013 la trei ani de închisoare pentru şantaj.

Dan Păsat are calitatea de martor-denunţător în dosar, el fiind cel care l-a denunţat pe Bădălău la DNA.

Bădălău acţiona ca un cap mafiot

Referatul procurorilor DNA citat de G4Media arată că baronul Bădălău "și-a dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el, prevalându-se de funcțiile anterioare și mai ales de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României.

ADVERTISING

De asemenea, acesta profită și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi a României”.

PSD cere revocarea din funcţie

După ce a fost reţinut de DNA, PSD s-a dezis luni dimineaţă de Niculae Bădălău şi i-a cerut iniţial să-și dea demisia din funcţia de vicepreședinte al Curții de Conturi, pentru că „ar afecta grav credibilitatea instituției”. Iar USR a cerut conducerii Parlamentului declanşarea procedurii de revocare.

Ulterior, social-democrații au cerut şi ei conducerii celor două camere ale Parlamentului declanșarea procedurii de revocare.

„Am depus o solicitare către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru declanșarea procedurii de revocare din funcția de membru al Curții de Conturi și vicepreședinte a lui Niculae Bădălău. Azi dimineață (luni dimineață - n.red.) am solicitat demisia lui, pentru că noi considerăm că este cea mai rapidă formulă prin care credibilitatea Curții de Conturi nu va fi afectată, dar pentru că nu am văzut o reacție asupra demisiei, am decis să depunem și această solicitare”, spune Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Oprea susține că Bădălău nu este suspendat din funcție, deoarece nu a fost trimis în judecată, ci este doar arestat preventiv.

În 1988, Bădălău a fost condamnat pentru că a furat patru saci cu grâu dintr-un depozit al statului. Bădălău a primit la acea vreme o pedeapsă de un an de închisoare, pe care nu a mai executat-o, pentru că Nicolae Ceauşescu, cu ocazia aniversării a 70 de ani, a amnistiat toate condamnările mai mici de 10 ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇