Șeful Biroului Vamal Iași și doi funcționari, reținuți de DNA. Primeau “taxă” de 300 de dolari pentru fiecare camion cu haine din Turcia

Șeful Biroului Vamal Iași și doi funcționari, reținuți de DNA. Primeau “taxă” de 300 de dolari pentru fiecare camion cu haine din Turcia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, doi funcţionari din instituţie şi administratorul unei firme au fost reţinuţi de DNA.

Ei sunt bănuiți că primeau “taxă” câte 300 de dolari pentru fiecare camion din Turcia care trecea prin vamă.

Şeful de vamă ar fi luat şpagă 24.500 de dolari doar în 2022, ca să treacă cu vederea camioanele cu haine, încălţăminte sport şi parfumuri contrafăcute.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor:  

  • Dănuţ Bolohan, şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, pentru 5 infracţiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată,  
  • Simona Andreica, funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, pentru complicitate la luare de mită, 
  • Cristian Timofte, funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, pentru dare de mită, în formă continuată, 
  • Un administrator de firmă pentru dare de mită. 
ADVERTISING

În plus, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile (cu interdicţia de a-şi exercita funcţia) şi Cristinel Tîrnovanu, funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, pentru dare de mită, în formă continuată. 

DNA relatează şi cum s-au petrecut faptele. Din ianuarie, mai mulţi funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi (vamă internă) şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de firme care importă produse textile din Turcia, în schimbul primirii unor sume de bani.  

Prin intermediul acestor firme, au fost importate haine, încălţăminte sport şi parfumuri contrafăcute.

ADVERTISING

Bunurile au fost transportate cu autocamioanele de firmă, precum şi cu autovehicule tip cap tractor şi semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia. 

”Prin modul de acţiune, funcţionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor).

Ar fi existat situaţii în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice - uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).

ADVERTISING

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti”, arată procurorii în ordonanţa de reţinere.  

Se cerea ”taxă” pentru fiecare autocamion intrat in vamă de aproximativ 300 de dolari. 

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a  taxelor vamale. 

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut, suma totală de 24.500 de dolari.

De asemenea, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte şi Tîrnovanu, sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau camioanele firmelor cercetate. 

În contextul în care în mai puţin de o lună vom afla dacă România este primită în Schengen, ieri am avut o operațiune masivă a DNA în vămi. Poliţiştii şi procurorii au făcut 162 de percheziţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇