Laura Codruța Kovesi se află zilele acestea în România, unde a făcut un tur de forță pentru a discuta cu liderii instituțiilor cu care Parchetul European colaborează.
Astfel, printre cei cu care s-a întâlnit marți s-a numărat și ministrul Finanțelor, social-democratul Adrian Câciu. Kovesi a explicat, într-un interviu acordat Spotmedia.ro, că a avut două mari probleme de discutat cu ministrul.
(de la minutul 18:28) „La Ministerul Finanțelor am avut două probleme majore. În primul rând, nivelul de detectare a fraudelor cu TVA și a infracțiunilor vamale. În primele 8 luni de activitate ale EPPO în România am fost sesizați cu zero infracțiuni.
România este frontieră externă, nu este credibil să spui zero fraudă cu TVA, zero infracțiuni vamale, zero infracțiuni de contrabandă.
Nu este doar cazul României. În Grecia, Cipru, Estonia n-am avut astfel de infracțiuni. Nivelul de detecție este cumva scăzut în toate statele membre și trebuie găsite soluții.
A doua problemă a fost tot una legislativă, avem o problemă în a ne exercita competența în ceea ce privește aceste infracțiuni, pentru că întotdeauna daunele la bugetul intern vor fi mai mari decât daunele la bugetul Uniunii Europene. Și atunci noi nu ne putem exercita competența pe PPU.
Din ce am înțeles de la dl Predoiu, s-a făcut o propunere de text legislativ, ea este pe masa Finanțelor și am discutat cu ministrul de Finanțe despre acest proiect. Sa sperăm că în curând el va fi promovat și adoptat”, a spus Kovesi.
Întrebată cum a motivat Câciu acest nivel zero pe infracțiunile menționate, fosta șefă a DNA a răspuns: „N-am vrut să facem proces de intenție. Poate e și o neînțelegere corectă a regulamentului”. Ea nu a vrut să speculeze nici dacă este într-adevăr vorba de neînțelegere sau reavoință: „N-am niciun element să spun că a fost reavoință. Important este ce se întâmplă de acum încolo”.
Kovesi a explicat că, în orice caz, astfel de infracțiuni ies la iveală atunci când sunt lucrate dosare în alte state membre.
„Noi detectăm infracțiuni comise în România în dosarele pe care le investigăm în celelalte state membre. Și atunci cu siguranță este ceva. Dacă eu am dosarul în Portugalia, în Spania sau în Germania și am
o companie românească, verificăm și vedem că ei au prezentat facturi fictive, pentru activități fictive. Cineva le-a văzut și nu ne-a sesizat.
Este o problemă că trebuie să vină din Portugalia sau din Spania să spună că ai o problemă în România, cu compania cutare. Avem câteva dosare în care noi am deschis investigații în România pe baza informațiilor pe care le-am avut în celelalte state membre”, a punctat șefa EPPO.
Mai multe declarații făcute de șefa Parchetului European găsiți aici - Kovesi face un tur de forță în țară: „Trebuie să iau apărarea României!” Ce spune de anchetele care vizează vaccinurile și BMW-urile Poliției