Laura Codruța Kovesi spune că România îndeplinește condițiile de ridicare a MCV, cel puțin în ce privește evaluarea pe interacțiunea instituției pe care ea o conduce cu autoritățile de la București.
Într-un interviu acordat Spotmedia.ro, șefa Parchetului European (EPPO) a fost întrebată dacă țara noastră e pregătită să scape de MCV.
(de la minutul 16:29)„N-am mai urmărit criteriile de evaluare, dar în cadrul acestui mecanism, cumva și EPPO a trebuit să contribuie cu măsurile care s-au luat în plan administrativ și organizatoric pentru a crea EPPO România.
Și aici pot să spun că autoritățile naționale și-au făcut treaba. Poate nu așa de repede cum ne-am fi dorit noi, dar avem sediu, avem toți polițiștii din poliția judiciară numiți, avem procurori care sunt numiți, avem legislație care a implementat regulamentul EPPO în România.
Ministerul Justiției, DNA, Ministerul de Interne și-au făcut treaba. Din această perspectivă, noi am comunicat Comisiei Europene că lucrurile în România s-au implementat și s-au organizat la un nivel la care nu ne-am așteptat”, a răspuns fosta șefă a DNA.
Ea a precizat, însă, că, în cazul în care observă încălcări ale statului de drept, nu va ezita să sesizeze Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționare, care blochează accesul la fonduri europene până la remedierea situației.
Kovesi amenințase cu un astfel de pas în cazul în care proiectul Legii Avertizorilor de Integritate ar fi promulgat cu măsurile ce încă nu au fost eliminate, care îi descurajează pe cei care vor să raporteze cazuri de corupție să o facă.
(de la minutul 14:10)„Am înțeles că ministrul Justiției a preluat o parte din observațiile pe care le-am făcut la momentul respectiv și a mai adăugat și alte observații. Ele au fost transmise Parlamentului. Legea este încă în procedură de adoptare în Parlament.
Vestea bună a fost că Ministerul Justiției a realizat că se pot produce încălcări ale legislației europene, dar acum să vedem rezultatul în Parlament. Să sperăm că toate observațiile vor fi însușite.
(de la minutul 15:38) (În caz contrar - n.red.) noi sesizăm CE, este atribuția ei să activeze acest mecanism. Obligația noastră, cum spuneam, este să informăm CE, ceea ce cu siguranță voi face. Am făcut-o în cazul Poloniei, al Sloveniei, o voi face în cazul oricărui stat membru care face parte din EPPO”, a tranșat Kovesi chestiunea.
Mai multe declarații făcute de șefa Parchetului European găsiți aici - Kovesi face un tur de forță în țară: „Trebuie să iau apărarea României!” Ce spune de anchetele care vizează vaccinurile și BMW-urile Poliției