Procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a vorbit miercuri, într-un dialog cu Ioana Ene Dogioiu, despre cele mai importante subiecte ale momentului.
Fosta șefă a DNA a acordat interviul chiar din fostul sediu al Secției Speciale, care i-a deschis dosare peste dosare în timpul procedurilor de selecție pentru șefia EPPO. Acum, fostul sediu SIIJ este sediul EPPO București, unul dintre cele patru birouri pe care Parchetul European le are deschise în România.
Kovesi a vorbit despre Legile Justiției, MCV, problemele din proiectul Legii Avertizorilor de Integritate, dar şi dosarele despre care s-a vorbit cel mai mult în România: cel privind achiziția vaccinurilor anti-Covid, precum și cel privind contractul Poliției cu BMW pentru cele 600 de mașini.
În ce privește vaccinurile cumpărate de România, Kovesi a dezvăluit că ministrul social-democrat al Finanțelor s-a oferit să colaboreze, în cazul în care va fi solicitat cu documente și informații. La Adrian Câciu șefa EPPO s-a dus însă pentru a tranșa unele probleme identificate, cea mai gravă fiind că România nu a sesizat nicio fraudă cu TVA sau contrabandă la graniță, lucru imposibil a fi adevărat, având în vedere și că suntem frontieră externă a UE.
Kovesi a spus că oricum astfel de infracțiuni ies la iveală atunci când sunt deschise anchete în alte state și s-a arătat încrezătoare că lucrurile vor fi remediate. Ea a ținut însă să laude România în ce privește sesizările pe fraude cu fonduri europene: „Trebuie să iau apărarea României!”
Șefa EPPO a făcut și o dezvăluire în exclusivitate: s-a măritat la scurt timp după plecarea la Luxemburg, dar în niciun caz cu fostul ei ofițer SPP, așa cum au zvonit unele publicații. Ea a respins, din nou, o posibilă candidatură la prezidențiale în 2024, amintind că mai are 4 ani de mandat la șefia Parchetului European. Dar cine știe ce se poate întâmpla până în 2029, la următorul scrutin?
Vă prezentăm principalele declarații ale Laurei Codruța Kovesi, urmând ca după-amiază să publicăm integral interviul acordat spotmedia.ro de fosta șefă a DNA:
Anchetele SIIJ. Sediul fostei Secții e acum Sediul EPPO la București.
- „Omul sfințește locul. Am avut discuții cu dl Predoiu pentru sediu. Avem 4 sedii în România, încă sunt 9 posturi vacante. Au fost puține candidaturi, vechimea este mare, colegii poate au familii și nu vor să se mute. A lucra în EPPO este foarte provocator.
- Este ceva nou, lucrăm cu toți colegii din Europa, și ai o carieră europeană în Europa, ceea ce consider că ar trebui să fie principala motivație.
- Nu, nu am primit soluție pe dosarele SIIJ, sunt trei hotărâri definitive ale ICCJ, termenele de soluționare ale dosarelor nu au fost respectate”.
Legile Justiției și avertizorii de integritate
- „Eu aș putea să am o poziție pe Legile Justiției dacă activitatea EPPO ar fi afectată. Am urmărit acest proces legislativ, a fost o problemă cu avertizorul de integritate. Noi ca EPPO avem această obligație, când identificăm vulnerabilități la statul de drept să notificăm Comisia Europeană.
- Procurorii noștri sunt încorporați în sistemele naționale. Dacă îl afectează național, îl afectează și ca procuror EPPO.
- Așteptăm forma finală a legii, pe care o vom studia, dacă e ceva ce afectează activitatea EPPO vom semnala
- Rolul meu nu e să comentez. Ce e important pentru EPPO și dosarele noastre e ca judecătorii să rămână independenți și specializați dacă se poate în aceste tipuri de infracțiuni. E un domeniu foarte tehnic”.
- Eliminarea abaterii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR? „Nu doresc să comentez, mai ales că una dintre aceste acțiuni disciplinare a fost împotriva mea. Toate au fost închise la ICCJ și s-a constatat că nu a fost cazul de așa ceva”.
- Legea avertizorilor de integritate: „Am înțeles că MJ a transmis Parlamentului din observațiile pe care le-am făcut. MJ a făcut observații, să sperăm că vor fi însușite de Parlament. Există obligația de a fi implementată cât mai curând, sunt convins că dl ministru știe. (…) Noi sesizăm CE, ceea ce cu siguranță o voi face, am făcut-o în cazul Sloveniei, Poloniei și o voi face în cazul oricărui stat membru EPPO”.
Ridicarea MCV
- „Din 2006 sunt familiarizată cu acest mecanism. Nu am mai urmărit exact criteriile și ce s-a întâmplat, dar și EPPO a trebuit să contribuie cu măsurile organizatorice pentru înființarea EPPO România.
- Autoritățile și-au făcut treaba, poate nu atât de repede pe cât ne-am fi dorit. MJ, DNA, MAI și-au făcut treaba și suntem mulțumiți. Noi am comunicat CE că lucrurile s-au implementat”.
România a declarat Zero fraude cu TVA, Zero contrabandă
- „Nivelul de detectare a fraudelor cu TVA. Am fost sesizați cu zero infracțiuni. Nu e credibil să spui că ai zero infracțiuni vamale, zero infracțiuni cu contrabandă. România e graniță externă.
- A fost o neînțelegere corectă a regulamentului și probabil cumva trebuie stabilit un mod de comunicare cu EPPO ceva mai clar. Poate nici ei nu au știut unde să se adreseze la EPPO, e o instituție tânără. Sperăm că în viitor se îmbunătățește nivelul sesizărilor.
- Noi detectăm infracțiuni comise în România în dosarele pe care le investigăm în celelalte state membre. Și avem câteva dosare în situația asta”.
Vaccinurile anti-Covid și contractul Poliției cu BMW
- „(La Ministerul Finanțelor - n.red.) eu nu am discutat despre dosare, doar la modul general. Nu am cerut sprijin în niciun fel de dosar. Domnul ministru (Adrian Câciu, PSD - n.red.) a spus că dacă avem nevoie ne ajută cu documente, n-am răspuns nici da, nici ba.
- Am primit foarte multe plângeri de la cetățeni din multe state membre. Nu este un dosar pe care l-am deschis săptămâna trecută, e deschis în urmă cu mai multe luni”.
- Investigație în România pe vaccinuri? „Îmi păstrez bunul obicei de a nu comenta ce spun politicienii. Printre sutele de sesizări am primit și de la cetățeni din România, dar mă refer la declarațiile politice”.
- Se intenționează albirea Ursulei von der Leyen? „Nu pot să comentez acest zvon. Investigația va fi cât se poate de serioasă și 100% independentă. EPPO e independent față de toate autoritățile europene și naționale”.
- „Vaccinurile nu sunt în Camera mea”.
- „Sunt peste 1.000 de dosare cu fonduri alocate în timpul pandemiei”.
- Dosarul BMW? „Nu pot să vă spun. Vreau să elimin orice speculații că vine Kovesi și vorbește cu nu știu cine și decide. E un caz pe care nu-l pot nici confirma, nici infirma”.
Realizările EPPO
- „Avem 4 condamnări definitive. Nu avem achitări, nu avem restituiri.
- Un dosar a fost în Slovacia. Unul, în Germania, destul de complex, cu 4 state membre implicate, fraudă cu TVA. Au fost arestate peste 10 persoane și prejudiciu recuperat aproape 90%.
- Altă realizare a EPPO a fost că am indisponibilizat 250 de milioane de euro într-un an. De 4 ori bugetul pe care EPPO îl are. Nu cred că mai e altă instituție europeană care să fie pe profit.
- Nu există, avem o investigație în care toate statele membre sunt implicate.
- Trebuie să iau apărarea României. Este o țară care realizează că are probleme, autoritățile se focusează să identifice infracțiuni. Pe frauda cu fondurile europene nivelul e foarte bun (în ce privește anchetele). În alte state membre lucrurile acestea sunt la început.
- Avem peste 100 de dosare în România”.
- Supravegherea tehnică cum o realizați? „La fel cum o realizează procurorii naționali în celelalte dosare. Am lucrat și cu Poliția pe aceste măsuri, până în acest moment ne-am descurcat. Nu avem probleme majore, dacă vor fi, fiți sigură că le voi semnala”.
Candidatura la prezidențiale și nunta
- Candidatură la Cotroceni? „Întotdeauna poți să găsești motive să te răzgândești, dar eu îmi mențin afirmația. Mandatul meu e de 7 ani și o să-l duc la capăt. Mai am 4 ani și pot să fiu mult mai eficientă aici, pot să obțin mult mai multe lucruri. Lucrăm împreună cu DNA-ul, nu mai sunt singuri, că pentru o perioadă asta a fost impresia.
- Am spus că nu candidez. Eu când spun un nu, e nu.
- Dacă vreodată, prin absurd, voi face ceva, eu voi fi cea care va anunța”.
- Sunt zvonuri că v-ați căsătorit - „M-am căsătorit acum câțiva ani. Imediat după ce am preluat mandatul la Luxemburg. Este prietenul meu pe care l-am avut în România, a lucrat în privat, este un om extraordinar.
- Câteodată mă amuz că citesc în presă că sunt măritată cu fostul ofițer SPP. Nu este adevărat, ne amuzăm împreună”.
- Așadar, nu mai e singură dna Kovesi, dar ați păstrat brandul Kovesi - „N-am fost niciodată singură. Tot timpul am avut prieteni, familia lângă mine. Legea îmi oferă această posibilitate și soțul meu este un om extraordinar și foarte înțelegător”.