Exclusiv Kovesi promite o anchetă 100% independentă pe achiziţia de vaccinuri, indiferent cât de sus ar ajunge în UE (Video)

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Kovesi promite o anchetă 100% independentă pe achiziţia de vaccinuri, indiferent cât de sus ar ajunge în UE (Video)

Laura Codruţa Kovesi a vorbit în exclusivitate pentru SpotMedia.ro despre ancheta la nivel european privind achiziţia de vaccinuri antiCovid.

Şefa Parchetului European a precizat că există o singură investigaţie la EPPO şi, deşi nu a confirmat, nici nu a infirmat că este vorba despre o anchetă deschisă la Bruxelles.

Kovesi, despre MCV, ancheta vaccinurilor, fraude si candidatura

(de la minutul 24:14) „Am primit sute de plângeri de la cetățeni din diferite state. Nu este un dosar pe care l-am deschis săptămâna trecută, dar noi trebuie să găsim un punct comun între legislațiile din cele 22 de state membre. Politica noastră de comunicare este să nu discutăm despre dosare concrete până în anumite momente ale investigației, când putem să facem publice anumite lucruri”, ne-a declarat Kovesi.

ADVERTISING

Întrebată dacă e adevărat că ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, s-a arătat foarte interesat de o anchetă a vaccinurilor și în România, şefa EPPO a precizat că nu a discutat despre dosare concrete: (de la minutul 23:30) "N-am cerut niciun fel de sprijin în niciun fel de dosar. Dl ministru a spus din proprie inițiativă că, dacă avem nevoie de documente în această investigație, ni le pune la dispoziție. N-am comentat nici da, nici ba".

Dosarul vaccinurilor este deschis cu câteva luni în urmă. (de la minutul 25:07) "Sunt mai multe aspecte pe care le investigăm, de aceea, nici nu putem face publice la acest moment numele persoanelor pe care le investigăm, nici nume de companii (...) Este investigație complexă. Noi avem competență în 22 de state membre. Dacă este ceva care s-a semnat la Bruxelles, dar are legătură în România, în Bulgaria, în Austria, noi putem să anchetăm. Nu suntem limitați de frontiere", a mai spus Kovesi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Şefa Parchetului European a fost întrebată şi dacă urmează o anchetă în România legată de achiziţia de vaccinuri şi dacă EPPO a fost sesizat şi din ţara noastră.

(de la minutul 27:35) "Îmi păstrez obiceiul de a nu comenta ce spun politicienii (PSD - n.red.). Dacă cineva are informații că s-a comis o infracțiune, este liber să sesizeze EPPO. Printre sutele de sesizări pe care le-am primit, da, sunt și cetățeni din România".

ADVERTISING

Cât despre cine ar avea competenţa de a ancheta aceste achiziţii de vaccinuri în ţara noastră, Kovesi a explicat cum se face: "Dacă sunt fonduri din bugetul național, e competența DNA, dacă sunt fonduri din bugetul UE, este competența EPPO".

Şefa EPPO a promis o investigaţie "pe probe" indiferent la ce nivel va ajunge, chiar dacă ar fi vorba de şefa Comisiei Europene.

"Cât se poate de serioasă și 100% independentă. EPPO este independent și în relația cu CE, cu PE și cu Consiliul, este independentă față de autoritățile naționale. Dar această independență este și efectivă prin modul în care Parchetul European lucrează".

Mai multe declarații făcute de șefa Parchetului European găsiți aici - Kovesi face un tur de forță în țară: „Trebuie să iau apărarea României!” Ce spune de anchetele care vizează vaccinurile și BMW-urile Poliției


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇