Parchetul European anchetează achiziţia de vaccinuri anti-Covid în UE. PSD îi cere lui Kovesi cercetări și în România

Parchetul European anchetează achiziţia de vaccinuri anti-Covid în UE. PSD îi cere lui Kovesi cercetări și în România

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a confirmat vineri că anchetează achiziţia de vaccinuri anti-Covid în Uniunea Europeană.

„EPPO confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare e făcută în mod excepţional ca urmare a interesului public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă a anchetei”, a anunțat instituția, într-un comunicat.

O primă reacție în România a venit de la PSD, care a făcut public un apel către instituția condusă de fosta șefă a DNA ca „o parte consistentă a anchetei să vizeze motivele care au stat în spatele deciziei miniştrilor USR de a achiziţiona o cantitate uriaşă de vaccinuri în 2021”.

ADVERTISING

„PSD consideră că anunţul Parchetului European (EPPO), care a confirmat că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri Covid-19 în Uniunea Europeană, era unul aşteptat. PSD susţine însă că, pe lângă cercetarea circumstanţelor în care s-a negociat şi s-a încheiat contractul cadru la nivelul Comisiei Europene, o parte consistentă a anchetei trebuie să vizeze motivele care au stat în spatele deciziei miniştrilor USR de a achiziţiona o cantitate uriaşă de vaccinuri în 2021.

Deciziile sunt de neînţeles în condiţiile în care la acel moment România avea deja comenzi ferme pentru un număr de doze ce acoperea vaccinarea de două ori, cu schema completă, a întregii populaţii eligibile din România. Sperăm ca Parchetul European să cerceteze dacă această achiziţie aberantă, care a provocat un prejudiciu de 1 miliard de euro pentru bugetul României, are sau nu în spate alte motivaţii decât cele legate de sănătatea publică”, transmis social-democrații într-un comunicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Nnici până la această oră, reprezentanţii USR din Guvern, Dan Barna, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, alături de fostul premier Florin Cîţu, nu au putut să dea explicaţii pertinente care să justifice această achiziţie, realizată în condiţii complet dezavantajoase pentru ţara noastră”, mai susține PSD.

Context

Comisia Europeană a fost criticată dur pentru risipa de vaccinuri anti-Covid și mai multe state, inclusiv România, au cerut forului comunitar să permită renegocierea contractelor, după ce le-au fost alocate cantități mult prea mari de ser.

Comisia a comandat în total 4,2 miliarde de doze de vaccin antiCovid, de aproape 10 ori cât populația din întregul bloc comunitar.

ADVERTISING

Până în februarie anul acesta, când trendul descendent al vaccinării oricum atinsese niveluri critice, fuseseră livrate 1,3 miliarde de doze, deci mai puțin de o treime.

În România, potrivit memorandumului propus de Ministerul Sănătății în mai 2021, până la finalul lui 2023, ar mai trebui să primim încă 39 de milioane de vaccinuri anti-Covid. Depozitele care permit stocarea dozelor sunt la limită de la începutul anului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că până la finalul lunii septembrie țara noastră a trebuit să distrugă 3 milioane de doze de vaccin antiCovid expirate, iar alte 3 milioane vor fi în aceeași situație până la sfârșitul acestui an.

Acuzat că e responsabil de semnarea memorandumului, fostul premier Florin Cîțu spunea, în aprilie, că lucrurile au fost decise la Bruxelles înainte să conducă el Guvernul, așa că șefa CE, Ursula von der Leyen, ar trebui să răspundă.

„Să o întrebăm pe Ursula von der Leyen cum a facut contractele. Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut aceste contracte pentru Uniunea Europeană și a achiziționat aceste vaccinuri”, a spus atunci Cîțu.

În ianuarie anul acesta, mai mulți europarlamentari și activiști europeni au criticat lipsa de transparență, după ce Comisia a invocat un regulament învechit ca să nu facă publice mesajele text schimbate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu șeful companiei Pfizer, în care erau negociate contractele de miliarde de euro pentru vaccinuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇