UE a mai comandat sute de milioane de doze dintr-un vaccin anti-Covid făcut în Spania

UE a mai comandat sute de milioane de doze dintr-un vaccin anti-Covid făcut în Spania

Comisia Europeană a anunțat marți ca a semnat un contract pentru achiziționarea a până la 250 de milioane de doze de vaccin COVID-19 dezvoltat de firma spaniolă Hipra.

Serul așteaptă în prezent aprobarea autorității europene de reglementare.Acesta este conceput ca o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de cel puțin 16 ani.

Potrivit comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, scopul este de a completa gama de vaccinuri disponibile pentru țările UE pentru „a asigura o pregătire maximă în apropierea lunilor de toamnă și iarnă".

ADVERTISING

„O creștere a vaccinării și a dozelor de rapel va fi esențială în lunile următoare", a adăugat ea, prin intermediul unui comunicat de presă.

Vaccinul, care este conceput ca o doză de rapel pentru persoanele cu vârste de la 16 ani în sus, , este descris ca fiind un „vaccin proteic recombinant bivalent". Acesta este păstrat la rece la o temperatură de 2-8°C, ceea ce facilitează depozitarea și distribuția sa în Europa și în întreaga lume, se arată în comunicat.

Serul este în prezent în curs de evaluare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). În cazul în care primește o autorizație de introducere pe piață, țările UE care participă la achiziția comună vor putea să îl achiziționeze prin intermediul contractului-cadru deja în vigoare.

ADVERTISING

În cadrul strategiei sale de combatere a COVID, UE a aprobat deja alte șase vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax și Valneva. De asemenea, a fost semnat un contract cu Sanofi-GSK pentru un alt vaccin de rapel, care este încă în curs de evaluare de către autoritatea de reglementare a UE.

În iunie, 10 țări europene, printre care și România, au cerut Comisiei Europene să permită renegocierea contractelor pentru vaccinurile antiCovid, acuzând risipa uriașă. Cum au devenit disponibile, Comisia a comandat 4,2 miliarde de doze de vaccin antiCovid, de aproape 10 ori cât populația din întregul bloc comunitar.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇