Cehia începe vaccinarea cu doza 4 de ser anti-COVID. În Germania și România nu există un consens privind eficiența celui de-al doilea booster

Cehia începe vaccinarea cu doza 4 de ser anti-COVID. În Germania și România nu există un consens privind eficiența celui de-al doilea booster

Cehia va începe vaccinarea cu cea de-a patra doză cu ser anti-COVID din 18 iulie.

Recomandarea este pentru persoanele de peste 60 de ani şi pentru cele din grupele de risc, conform unui anunţ făcut vineri de Ministerul Sănătăţii de la Praga, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Însă oricine vrea să-și facă cel de-al doilea booster şi are vârsta de peste 18 ani o poate face, la cerere. "Vreau ca toţi cei interesaţi să aibă acces la vaccinare", a precizat ministrul Sănătăţii, Vlastimil Valek.

Numărul infecţiilor COVID-19 este în creştere atât în Republica Cehă cât şi în restul Europei. În Cehia au fost raportate luni mai mult de 2.000 de infecţii, pentru prima oară din luna aprilie. Numărul spitalizărilor nu a crescut însă, iar ministrul Valek asigură că nu există planuri privind reintroducerea de restricţii.

ADVERTISING

Amintim că un vaccin adaptat la varianta Omicron este aşteptat spre sfârşitul lunii august sau la începutul lui septembrie.

GERMANIA: CONTRADICȚII PRIVIND DOZA A PATRA

Pe de altă parte, în Germania, ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, a recomandat o a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 pentru persoanele cu vârsta mai mică de 60 de ani, contrazicând astfel o recomandare făcută de Comitetul consultativ pentru vaccinare din Germania (STIKO).

STIKO a recomandat cel de-al doilea booster cu un vaccin mRNA, precum Pfizer/BioNTech sau Moderna, dar doar pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani, pentru rezidenţii din casele de bătrâni, persoanele imunocompromise şi pentru personalul medical.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Dacă cineva îşi doreşte să se bucure de vară şi să nu se expună riscului de a se îmbolnăvi, atunci recomand vaccinarea chiar şi persoanelor tinere după o consultare cu medicul lor de familie”, a declarat Lauterbach pentru revista Spiegel.

SITUAȚIA DIN ROMÂNIA

În țara noastră, vaccinarea cu a patra doză de Pfizer BioNTech a început pe 16 mai.

La noi, pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager. Recomandarea este, însă, ca al doilea booster să fie făcut cu precădere de cei care au peste 60 de ani.

ADVERTISING

De asemenea, vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă ca doza patru să fie făcută în toamnă, dacă apare o nouă variantă a vaccinului. În acest moment, spune Rafila, variantele existente nu mai sunt eficiente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇