Am putea avea 10.000 de cazuri pe zi, dar Rafila prevede un val 6 fără restricţii. Să facem doza 4?

Am putea avea 10.000 de cazuri pe zi, dar Rafila prevede un val 6 fără restricţii. Să facem doza 4?

După ce ne-a spus că luna viitoare am putea avea din nou 10.000 de cazuri Covid pe zi, ministrul Sănătăţii a venit luni seară cu detalii despre măsurile luate în vederea noului val pandemic, care se apropie cu paşi repezi şi dă semne că a început deja.

Alexandru Rafila nu vrea impunerea unor restricții şi mizează pe „un parteneriat cu populația”, pentru că gradul de conformare e mai bun dacă se merge pe recomandări, nu pe impunere.

„În alte țări există prevederi care impun utilizarea măștii în miloacele de transport, eu mizez pe un parteneriat cu populația, pe înțelegere, sunt convins că persoanele la risc vor utiliza masca pentru propria protecție.

ADVERTISING

Asta va duce la mai puține spitalizări și la mai puține decese (...) cred că vom traversa acest val fără restricții sau măsuri deosebite, cel puțin din punctul de vedere al Ministerului Sănătății”, a spus Rafila, luni seară, la TVR Info.

Să facem doza 4?

Şi pentru că a preconizat un număr mare de cazuri şi din cauză că imunitatea celor vaccinați a scăzut foarte mult, ministrul a fost întrebat dacă recomandă doza 4 de vaccin.

Rafila crede că doza booster (4) ar fi mai degrabă recomandată populației vulnerabile, iar acum ar trebui să așteptăm toamna, când va fi disponibilă o nouă formulă a vaccinului.

ADVERTISING

Ministrul Sănătății a susținut că „formula actuală a vaccinului nu mai previne transmiterea bolii, avem studii foarte serioase, chiar și trecerea prin boală la varianta Omicron nu mai oferă o protecție foarte bună, a șasea parte din cazurile înregistrate în România a reprezentat cazuri de reîmbolnăvire cu varianta Omicron”.

Ce pregăteşte pentru valul 6

Pentru valul 6, Rafila vrea să se reia activitatea în cele 200 de centre de tratare ambulatorie: "oamenii, dacă au probleme și sunt diagnosticați cu infecția cu Covid, să se adreseze medicului de familie sau  pentru formele mai agresive să meargă la aceste centre de tratament. Sigur, spitalul este ultima opțiune, nu ne dorim să blocăm activitatea spitalicească mai ales că exisdtă pacienți cu alte patologii, ei trebuie să aibă acces la servicii".

ADVERTISING

Iar în spitale, pentru a evita transmiterea bolii, utilizarea măștii la personalul medical și vizitatori și pacienți "poate fi dată printr-o simpla dispoziție".

În plus, ar putea apărea centre de evaluare special pentru copii: "ne gândim, dacă este cazul, la nivelul Bucureștiului, să organizăm două-trei centre ambulatorii, care să permită părinților să se adreseze acestora".

"Important este să începem din nou să utilizăm măsurile de protecție individuală, respectiv evitarea aglomerației sau, dacă suntem nevoiți, mai ales in interior, să începem să utilizăm masca, nu este o obligație", subliniază ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇