Certificatul Covid-19 rămâne valabil încă un an, a decis Parlamentul European

Certificatul Covid-19 rămâne valabil încă un an, a decis Parlamentul European

CORESPONDENȚĂ BRUXELLES. Eurodeputații au votat pentru prelungirea legislației Certificatului Verde Covid-19 cu încă un an pentru a nu bloca platformele online de generare a documentului.

Decizia nu impune nimic statelor membre, ci are rolul de a păstra funcționalitatea bazelor de date și a deciziilor naționale luate în baza legislației europene.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a explicat că valabilitatea certificatului verde la nivel european nu a fost prelungită în urma unor studii de specialitate sau îngrijorări în legătură cu pandemia.

ADVERTISING

„La momentul în care au fost adoptate prevederile legale și s-a creat mecanismul european de recunoaștere a documentului am avut în vedere posibilitatea acestei prelungiri”, a declarat parlamentarul european, într-o conferință de presă ținută la Bruxelles.

El a explicat că dacă legislația nu se vota, toată infrastructura informatică, toate procesele de prelucrare a datelor și realizare a documentului trebuiau stopate.

Cu toate acestea, hotărârea de a prelungi valabilitatea documentului lasă o posibilitate legală statelor de a impune restricții de deplasare în cazul în care pandemie dă din nou semne de intensificare. Deja Franța a anunțat oficial miercuri că se confruntă cu un nou val de infecții cu Covid-19, alimentat de noi variante ale bolii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În România sunt 4.721 de cazuri active Covid-19, iar în situație critică 46 de persoane, conform datelor săptămânale publicate de guvern.

Peste 65.000 de oameni au murit în țara noastră din cauza virusului, dar acum numărul celor infectați și decesele sunt la cele mai căzute cote din 28 martie 2020.

De la sfârșitul lunii februarie, circulă o nouă variantă Omicron, intitulată BA 5. Deși se răspândește rapid, formele de boală sunt mai puțin grave, mai ales la cei vaccinați și cei care au fost infectați anterior.

ADVERTISING

Specialiștii anunță că există un anume tip de imunitate de turmă, dar încă nu pot afirma dacă pericolul a trecut. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇