Jurma anunţă că avem primele cazuri Covid, cu cea mai infecţioasă variantă Omicron: România încearcă să scape în mod absurd de contractul de vaccin, chiar dacă pandemia nu s-a terminat

Jurma anunţă că avem primele cazuri Covid, cu cea mai infecţioasă variantă Omicron: România încearcă să scape în mod absurd de contractul de vaccin, chiar dacă pandemia nu s-a terminat

Medicul Octavian Jurma anunţă că avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron, care este mai infecţioasă decât precedentele. El nu înţelege de ce România încearcă să scape de contractul de vaccin, chiar dacă pandemia nu s-a terminat.

La mijlocul lunii mai, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a anunțat că noile subvariante ale tulpinii Omicron a coronavirusului, denumite BA.4 și BA.5, au fost reclasificate și din „variante de interes” sunt considerate acum „variante care determină îngrijorare”.

ADVERTISING

”Deşi noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termina cu omenirea în general şi România în particular”, afirmă Jurma, într-o postare pe Facebook.

”Din păcate, săptămâna aceasta am primit o veste proastă pe care speram să nu o auzim până în toamnă. Avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobândirea dominanţei faţă de BA2 este doar o chestiune de timp acum”, scrie Octavian Jurma.  

Potrivit acestuia, în doar câteva luni, pandemia de Covid-19 a produs zeci de noi variante.  

ADVERTISING

”În ultimele 60 de zile, BA.1 a fost probabil complet dislocat de BA.1.1 şi BA.2, iar BA.2 reprezintă doar 64% din cazurile de omicron secvenţiate. Diferenţa de 30% provine din alte versiuni dintre care BA.2.9 are o pondere de peste 10%”, a mai scris medicul.  

Acesta precizează că BA.5 este cea mai infecţioasă dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 şi BA2.12.1) care concurează pentru supremaţie în valul 6.  

”Este destul de probabil ca valul de toamna să fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinaţie a lor, cum a fost cazul valului 5 (în care am avut BA1 şi BA2 în succesiune rapidă). Imunitatea faţă de BA4 şi BA5 după infecţia cu versiunile precedente este foarte scăzută. Aceasta înseamnă că populaţia nevaccinată va fi foarte vulnerabilă la infecţie şi totul va depinde în valul 6 de cât de severă va fi boală produsă”, adaugă Jurma.

ADVERTISING

Doza 4 poate aștepta până în august

El mai spune că BA5 și BA4 sunt suficient de infecțioase să producă un debut timpuriu al valului 6 în vară.

„Putem considera acum că schema completă de vaccinare este cea cu 3 doze (două doze + booster) deci e imperativ să vă faceți boosterul (a 3-a doza), dacă nu ați făcut deja asta.

Doza 4 poate aștepta până în august tocmai datorită faptului că efectul său va fi de mai scurtă durată și în plus e posibil să avem un booster dedicat Omicron până atunci.

Nu știm însă dacă îl va comanda și România, care încearcă să scape în mod absurd de contractul de vaccin, chiar dacă pandemia nu s-a terminat.

Mențin aceeași recomandare ca anul trecut: să nu călătoriți în afara țării dacă nu sunteți vaccinați, pentru că riscați să vă strice medicii de acolo vacanța. În România, medicii sunt ignorați și e mult mai puțin probabil să vă deranjeze cineva cu măsuri de sănătate publică, deci România e cea mai prietenoasă destinație de vacanță din Europa pentru cei nevaccinați”, a adăugat Octavian Jurma.

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇