Mai multe state UE, inclusiv România, cer schimbarea contractelor pentru vaccinurile antiCovid, pentru că risipa e uriașă

Mai multe state UE, inclusiv România, cer schimbarea contractelor pentru vaccinurile antiCovid, pentru că risipa e uriașă

10 țări europene, printre care și România, au cerut Comisiei Europene să permită renegocierea contractelor pentru vaccinurile antiCovid.

Cele 10 state arată că au alocate mult mai multe doze decât necesarul și că pentru astfel de situații ar trebui să fie permisă încheierea contractelor, „dacă ele nu mai sunt justificate din punct de vedere al crizei epidemiologice și de sănătate”, arată documentul intrat în posesia jurnaliștilor de la Politico.

Scrisoarea a fost trimisă vineri comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Demersul a fost inițiat de Polonia și la el au raliat Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România și Slovenia.

ADVERTISING

Mai multe state membre au reclamat în ultima perioadă că actualele contracte, semnate sub presiunea vârfurilor pandemice, le-au pus în situația de a procura mult mai multe doze decât au nevoie. Comisia a comandat în total 4,2 miliarde de doze de vaccin antiCovid, de aproape 10 ori cât populația din întregul bloc comunitar.

Până în februarie anul acesta fuseseră livrate 1,3 miliarde de doze, deci mai puțin de o treime.

Statele care au semnat petiția reclamă că dozele expiră și opțiunea donării lor către statele care nu au avut acces larg la vaccin e foarte îngreunată de proceduri.

ADVERTISING

Documentul notează și nemulțumirile legate de faptul că dozele sunt livrate aproape de termenul de expirare și producătorii nici nu pot garanta protecția în fața celor mai noi variante descoperite.

Potrivit memorandumului propus de Ministerul Sănătății în mai 2021, până la finalul lui 2023, România ar mai trebui să primească încă 39 de milioane de vaccinuri anti-Covid. Depozitele care permit stocarea dozelor sunt la limită de la începutul anului și deja am aruncat peste 2 milioane de doze pentru că au expirat, după cum a dezvăluit, într-un interviu acordat SpotMedia.ro, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

ADVERTISING

Cei de la PSD l-au acuzat pentru această risipă pe premierul de la momentul semnării contractului, Florin Cîțu, însă fostul lider al PNL a sugerat ca o eventuală anchetă să o vizeze pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca „să vedem ce a avut în cap”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇