Ministrul Rafila: 2 milioane de vaccinuri antiCovid au expirat. Vom mai primi un număr care depășește consistent populația României (Video)

Ministrul Rafila: 2 milioane de vaccinuri antiCovid au expirat. Vom mai primi un număr care depășește consistent populația României (Video)

România a fost nevoită să arunce până acum 2 milioane de vaccinuri antiCovid care au expirat, a dezvăluit pentru SpotMedia.ro ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cu un cost mediu/vaccin de 3 euro, suma astfel irosită se ridică la 6 milioane de euro. Și este abia începutul. Potrivit ministrului „contractele sunt funcționale până la finalul lui 2023. Mai trebuie să vină (vaccinuri – n.red) și din contractul de anul trecut, dar și din anul acesta”.

Date certe nu pot fi făcute publice, din cauza confidențialității contractelor, dar, ca ordin de mărime, numărul vaccinurilor antiCovid care urmează să fie primite și plătite de România „depășește consistent populația României.”

ADVERTISING

La prețul vaccinului se adaugă, pentru Pfizer și Moderna, costul depozitării la temperaturi foarte scăzute și pentru toate, atunci când expiră, costul distrugerii.

Ministrul Rafila spune că România a reușit să vândă și să doneze în jur de 6,5 milioane de doze, dar și acest lucru a devenit dificil: „interesul pentru vaccinare a scăzut peste tot, deci și interesul altor țări de a cumpăra vaccin sau chiar de a-l primi că donație.

Trebuie să găsim, prin intermediul CE, o formulă care să prevină risipa unor sume consistente și distrugerea vaccinurilor rămase nefolosite.”

ADVERTISING

Scăderea interesului are și o justificare, potrivit ministrului Rafila: „Scopul vaccinării, ca acțiune de sănătate publică, este oprirea  transmiterii, iar la început vaccinurile ofereau 90%  protecție împotriva îmbolnăvirii.

Pe măsura modificării tulpinilor circulante, eficacitatea, chiar cu trei doze de vaccin, a scăzut undeva la 20%. A rămas totuși semnificativă prevenirea cazurilor grave și a deceselor.”

În aceste condiții este dificil, spune ministrul Rafila, ca România să ia decizia de a contracta noi vaccinuri adaptate noilor tulpini Covid pe care producătorii intenționează să le scoată pe piață.

ADVERTISING

Este posibil, adaugă ministrul Sănătății, să mai avem cel mult un val Covid, în toamnă. „Și dacă va exista, el nu va pune probleme deosebite din punctul de vedere al cazurilor grave, pentru că imunitatea colectivă s-a produs deja prin îmbolnăvire și/sau vaccinare.

Dacă populația va lua măsuri minimale de protecție, cum e utilizarea măștii în spațiile aglomerate, acest val va trece fără probleme și fără restricții.”

Detalii de la minutul 39 al înregistrării video

Alexandru Rafila, SMURD și reforma urgențelor

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇