Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă a declarat, marţi, la emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre scandalul achiziţiei de vaccinuri în perioada pandemiei, că Florin Cîţu, premierul de la acea vreme, şi-a asumat această achiziţie. Cătălin Drulă a afirmat, întrebat cine este vinovat pentru achiziţia de vaccinuri: ”Florin Cîţu”.
”Era premierul unde CNCAV-ul cu vaccinuri era la el, ei transformaseră Ministerul Sănătăţii într-un notar care semna comenzile cu vaccinuri negociate de Cîţu. (…) Florin ne-a spus: Eu, Ursula, suntem în alte legături, cumpărăm atâtea că am spus eu. El şi-a asumat. Noi aveam un interval minim şi maxim, el a luat la maxim vaccinurile, pe acel interval, pe un poker, cum face cu toată cariera lui politică, aruncat aiurea, dar era premier”, a comentat liderul interimar al USR, fost ministru al Transporturilor în perioada guvernării Cîţu.
Drulă a mai spus că Florin Cîţu ”miza pe o campanie de vaccinare foarte mare şi voia să îşi lege succesul de asta”, iar Ioana Mihăilă s-a chinuit foarte mult să vândă din ele pe mecanismul de vânzare, ca să nu pierdem banii, ceea ce ar trebui să facă şi ministrul Rafila.
Cătălin Drulă a mai afirmat că în şedinţa de Guvern a asistat la această discuţie privind vaccinurile. ”În şedinţa de Guvern ştiu explicit că am asistat la discuţia asta (..) şi Cîţu a spus, hai să spun în engleză, ca să înţeleagă şi el: ”It s on me, adică eu am făcut-o. Nu are nici partea de asumare”, a mai comentat Drulă.
De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a afirmat, marţi, că, în timpul mandatului său, de câte ori s-au aprobat noi comenzi de vaccinuri anti-COVID, a decis să se comande numărul minim pe care acordurile îl permiteau. "În mandatul meu, surplusul de Pfizer şi Moderna a fost vândut la timp (...) iar banii au intrat în bugetul statului ", a susţinut, într-o postare pe Facebook, Mihăilă.
Potrivit acesteia, acordul pentru vaccinurile din 2022-2023 s-a făcut după informarea printr-un memorandum a întregului Guvern.
"Dacă trâmbiţaşii PSD ar fi citit puţin, ar fi aflat că s-a semnat acord pentru un singur tip de vaccin, care înregistra cea mai mare cerere la momentul respectiv (când erau 100.000 de vaccinări/zi în România, în plină pandemie), iar pentru alte tipuri fie a fost refuzată continuarea contractelor (unde era posibil), fie s-a comandat doza minimă. De asemenea, dacă ar fi avut minima aplecare spre lectură, ar fi văzut că prin acord, compania se obligă să furnizeze vaccinuri adaptate noilor tulpini şi că nu exista posibilitatea de a comanda mai puţine. Sistemul opt in sau opt out. Sau, dacă doreşte, poate să ia exemplul altor miniştri ai Sănătăţii din UE, care pun acum problema pe masă pentru vaccinurile pentru 2022-2023, nu aşteaptă să le pice din cer soluţiile sau se plâng peste tot", a adăugat fostul ministru.
Cearta pe vaccinurile aruncate
În ultimele zile s-a întețit cearta pe milioanele de vaccinuri care vor continua să vină în țară, inclusiv anul viitor, doar pentru a fi aruncate la gunoi. Fostul premier Florin Cîțu s-a spălat pe mâini și a spus că el nu a avut nicio atribuție în comanda și achiziția lor și i-a îndemnat pe cei care vor să ancheteze risipa uriașă să vorbească cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El a mai spus că toate contractele au fost decise până în 2023 până să devină el premier.
Prima oară a vorbit pe subiectul vaccinurilor în exces ministrul Sănătății Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru spotmedia.ro, când a spus că România a fost nevoită să arunce până acum 2 milioane de vaccinuri anti-Covid și urmează să mai primească, până la finalul lui 2023, un număr de vaccinuri sensibil mai mare decât populația României.
Rafila a susținut că nu pot fi făcute publice date certe, din cauza confidențialității contractelor. Însă câteva zile mai târziu, Marcel Ciolacu a oferit cifre exacte: România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români, după care fostul Guvern a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023. Costul acestora: 730 milioane de euro.
Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi premierul de atunci, Florin Cîțu, a mai spus Ciolacu. Iar Rafila a susținut că, în 2021, Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea să refuze achiziţia de noi doze, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023.
În timp ce politicienii români se ceartă, Polonia a anunțat că a recurs la clauza de forță majoră și a informat Comisia Europeană că refuză să primească şi să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID.