Cîțu spune că nu are nicio vină pentru risipa cu vaccinurile anti-Covid: Să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap

Cîțu spune că nu are nicio vină  pentru risipa cu vaccinurile anti-Covid: Să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap

Fostul premier Florin Cîțu spune că el nu a avut nicio atribuție în comanda și achiziția de vaccinuri anti-Covid, îndemnându-i pe cei care vor să ancheteze de ce s-a făcut o risipă atât de mare să se îndrepte spre șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cîțu a spus că toate contractele au fost făcute la nivelul conducerii UE: ”Să o întrebăm pe Ursula von der Leyen cum a facut contractele”, le-a spus Cîțu jurnaliștilor care l-au întrebat de numărul mare de doze de vaccinuri anti-Covid comandat de România.

ADVERTISING

Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut aceste contracte pentru Uniunea Europeană și a achiziționat aceste vaccinuri”, a adăugat Cîțu, când jurnaliștii au insistat.

El a spus că ”bineînțeles, orice contract se poate schimba”, spunând că ”toate au fost decise înainte de a deveni eu premier, au fost decise în UE până în 2023”.

Guvernul codus de Florin Cîțu și-a început mandatul pe 23 decembrie 2020, cu 4 zile înainte ca primul român să fie vaccinat anti-Covid. Anterior, Cîțu a fost ministru de Finanțe în Guvernul Ludovic Orban.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai mult, Cîțu a spus că este datoria actualului guvern să corecteze aceste lucruri, în loc să facă acuzații.

”Ar tebui să ne uităm ce s-a achiziționat până acum, ce s-a folosit și acum avem un guvern care trebuie să ia decizii. Ministrul Sănătății putea să spună 'nu vreau să fac comanda', ministrul de Finanțe putea să spună 'nu vreau să fac plata'”, susține Cîțu.

Context

Prima oară a vorbit pe subiectul vaccinurilor în exces ministrul Sănătății Alexandru Rafila, într-un interviu acordat în exclusivitate SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Ministrul social-democrat a dezvăluit atunci că România a fost nevoită să arunce până acum 2 milioane de vaccinuri anti-Covid care au expirat și urmează să mai primească până la finalul lui 2023, potrivit contractelor, un număr mai mare decât populația României.

Rafila a susținut că nu pot fi făcute publice date certe, din cauza confidențialității contractelor. Însă câteva zile mai târziu, la Antena 3, șeful său pe linie de partid, Marcel Ciolacu a oferit cifre mai clare.

El a spus că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români, și a acuzat fostul Guvern că a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro.

Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi premierul de atunci, Florin Cîțu, a mai spus Ciolacu.

”Vreau şi eu să explice aceşti oameni, şi în faţa dumneavoastră şi în faţa procurorilor, cum au făcut comandă de încă 40 de milioane de doze de vaccin”, a mai afirmat Marcel Ciolacu. 

Liderul PSD a precizat că ultimul din lanţ este Cîțu. ”E o incoerenţă de logică. (...) Eu ce pot să spun foarte clar este, ca oameni politici, trebuie să vii să dai explicaţii. Pe urmă, dacă ai avut interese sau nu ai avut interese, mi-e greu să cred că nu ai avut interese la suma de 730 de milioane”, a acuzat el. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇