Ministerul Sănătăţii mai are de primit în aprilie, mai şi iunie 9 milioane de doze de vaccin antiCovid.
„Depozitele sunt pline şi, din păcate, nu avem la dispoziţie un mecanism acceptabil care să facă posibilă amânarea livrării cel puţin a acestor doze, în condiţiile în care este aproape imposibil în momentul de faţă să le comercializezi.
Multe state europene au depozitele pline. Ceea ce am reuşit noi să vindem în ianuarie şi februarie, 7,5 milioane de doze de vaccin, care au însemnat o economie de aproximativ 150 de milioane de euro în momentul de faţă, nu mai este posibil şi ideea noastră este să putem să găsim o abordare la nivelul Comisiei Europene, întrucât Comisia Europeană este cea care a încheiat aceste contracte iniţiale, cât să putem să găsim o soluţie în care să nu risipim nici vaccinurile, nici fondurile publice şi să le oferim în continuare celor care au nevoie de ele”, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Ministrul Sănătăţii a răspuns astfel unei întrebări legate de afirmaţia premierului Nicolae Ciucă, potrivit căreia MS derulează o analiză având ca scop costurile unei eventuale decizii de renunţare din partea României la contractele pentru dozele de vaccin antiCovid de anul acesta şi anul viitor.
România a fost nevoită să arunce până acum 2 milioane de vaccinuri antiCovid care au expirat, a dezvăluit pentru SpotMedia.ro ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, săptămâna trecută.
Cu un cost mediu/vaccin de 3 euro, suma astfel irosită se ridică la 6 milioane de euro. Și este abia începutul. Potrivit ministrului „contractele sunt funcționale până la finalul lui 2023. Mai trebuie să vină (vaccinuri - n.red) și din contractul de anul trecut, dar și din anul acesta”.
Rafila a susținut că nu pot fi făcute publice date certe, din cauza confidențialității contractelor. Însă câteva zile mai târziu, Marcel Ciolacu a oferit cifre exacte: România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români, după care fostul guvern a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023. Costul acestora: 730 milioane de euro.
La prețul vaccinului se adaugă, pentru Pfizer și Moderna, costul depozitării la temperaturi foarte scăzute și pentru toate, atunci când expiră, costul distrugerii.
Prima oară a vorbit pe subiectul vaccinurilor în exces ministrul Sănătății Alexandru Rafila, într-un interviu acordat în exclusivitate SpotMedia.ro.
Ministrul social-democrat a dezvăluit atunci că România a fost nevoită să arunce până acum 2 milioane de vaccinuri anti-Covid care au expirat și urmează să mai primească până la finalul lui 2023, potrivit contractelor, un număr mai mare decât populația României.