Înainte de a recunoaște primele cazuri interne de Covid-19, Coreea de Nord a petrecut 2 ani și jumătate respingând ofertele externe de vaccinuri și susținând cu fermitate că sistemul său socialist superior își protejează cu succes cei 26 de milioane de cetățeni de „un virus rău intenționat”, care a ucis milioane de oameni în întreaga lume.
Prin urmare, anunțul de săptămâna aceasta a fost surprinzător și i-a făcut pe mulți să se întrebe cât de gravă este cu adevărat situația acolo. Și dacă există o îngrijorare că situația s-ar putea transforma într-o criză umanitară majoră într-o țară cu una dintre cele mai proaste infrastructuri medicale publice din lume.
Deoarece Coreea de Nord și-a închis granițele de la începutul lui 2020 - nici reporteri, lucrători umanitari sau diplomați nu au avut voie să intre - evaluarea situației este dificilă, iar Phenianul a fost vag în legătură cu descrierile din mass-media de stat despre „febra” tot mai răspândită. Dar există câteva fapte îngrijorătoare: nu a fost anunțată disponibilitatea unui vaccin, capacitatea de testare este foarte limitată, sistemul medical este de calitate inferioară, iar sărăcia este foarte răspândită în rândul populației.
Fără transporturi imediate de ajutor extern, unii experți spun că Coreea de Nord s-ar putea confrunta cu rate masive de decese și infecții. Alții, însă, consideră că Phenianul se folosește de recunoașterea unui focar de Covid-19 pentru a uni opinia publică împotriva virusului și pentru a-și spori controlul asupra poporului său.
Associated Press a realizat o analiză despre pandemia de Covid-19 din Coreea de Nord, una dintre cele mai închise națiuni din lume.
CE SE ȘTIE DESPRE FOCARELE DE COVID-19?
Coreea de Nord a anunțat joi că un număr nespecificat de persoane din Phenian au fost testate pozitiv pentru varianta Omicron. Focarul a fost catalogat drept „cea mai gravă urgență” a statului.
Cu toate acestea, nu era clară dimensiunea crizei sanitare, iar mass-media din Nord a folosit un limbaj vag.
Potrivit presei de stat, o „febră” s-a răspândit „exploziv” de la sfârșitul lunii aprilie, care s-a soldat cu șase morți, 350.000 bolnavi și 187.800 de persoane carantinate. Oficialii au spus că unul dintre morți a fost diagnosticat cu varianta Omicron.
Rapoartele spun că nu a fost identificată deocamdată cauza febrei.
Kim Sin-gon, profesor la Colegiul de Medicină al Universității Coreene din Seul, a presupus că majoritatea persoanelor cu febră sunt probabil pacienți infectați cu virus. El a spus că Coreea de Nord are un număr limitat de truse de testare pentru Covid-19.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Phenianul a raportat doar 64.200 de testări de la începutul pandemiei, o cifră extrem de scăzută în comparație cu alte țări. Spre exemplu, numărul de teste făcute în Coreea de Sud este de aproximativ 172 de milioane.
Focarul din Coreea de Nord ar putea fi legat de o paradă militară masivă din 25 aprilie, în care liderul Kim Jong Un a vorbit despre armele sale nucleare în fața a zeci de mii de locuitori și trupe de la Phenian. Este posibil ca virusul Omicron să fi pătruns în Coreea de Nord, peste granița sa cu China, când a redeschis traficul feroviar de marfă între cele două țări, în ianuarie. De atunci însă, granița a fost închisă.
CARE SUNT PROVOCĂRILE?
Focarul ar putea fi devastator, deoarece oamenii din Coreea de Nord rămân în mare parte nevaccinați și suferă de o penurie cronică de medicamente și echipamente medicale, arată sursa citată.
„Coreea de Nord are mulți oameni vulnerabili, care nu au un sistem imunitar puternic. Rata sa oficială de inoculare este zero și nu are pastile de tratament pentru Covid-19”, a spus profesorul Kim. „Coreea de Nord ar putea ajunge cu cele mai grave rate de deces și infecție ale pandemiei din lume pentru dimensiunea populației sale” - asta dacă nu primește sprijin din afară.
În multe țări, mai dezvoltate decât Coreea de Nord, Omicron a dus la mult mai puține spitalizări și decese decât variantele anterioare de coronavirus - dar asta se datorează mai ales vaccinărilor, utilizării pastilelor antivirale tratamentului eficient în unitățile de terapie intensivă și populațiilor care au fost expuse în prealabil la virus. Nimic din toate acestea nu se aplică în Coreea de Nord, a spus Jung Jae-hun, profesor de medicină preventivă la Universitatea Gachon din Coreea de Sud, pentru sursa citată.
„Vorbeam despre o rată de mortalitate de 0,1% pentru Omicron în Coreea de Sud, dar aceasta va fi semnificativ mai mare în Coreea de Nord, poate chiar ajunge la 1%, deși este dificil să facem predicții precise în acest moment”, a spus Jung.
Natura secretoasă a Coreei de Nord face practic imposibil de a afla adevărata amploare a focarului de COVID-19 și cum se va dezvolta acesta.
Mulți nord-coreeni s-au obișnuit să trăiască cu un sistem medical cu probleme și să cumpere medicamente în privat, potrivit lui Ahn Kyung-su, șeful DPRKHEALTH.ORG, un site care se concentrează pe problemele de sănătate din Coreea de Nord.
Deși această țară nu poate evita infectările în masă, Ahn a spus că probabil va evita „un număr catastrofal” de morți, precum sutele de mii de decese raportate în timpul foametei de la mijlocul anilor 1990.
CUM RĂSPUNDE COREEA DE NORD?
De joi, Coreea de Nord a impus un blocaj la nivel național, izolând toate unitățile de muncă și rezidențiale unele de altele. Dar există semne că țara ar putea încerca să trăiască cu virusul, într-o oarecare măsură.
Kim Jong Un le-a ordonat încă oficialilor să meargă mai departe cu proiectele de construcții, agricole și alte proiecte de stat programate. Joi după-amiază, țara a testat chiar și trei rachete balistice, sugerând că își va continua recenta serie de teste de arme.
Hong Min, un analist la Institutul Coreean pentru Uniunea Națională din Seul, a spus că răspunsul Phenianului la pandemie va fi în principal axat pe izolarea persoanelor cu simptome în adăposturi. El a spus că, din păcate, Coreea de Nord nu are resursele pentru a impune blocări extreme, cum a fost cazul în China, care a închis orașe întregi și a închis locuitorii în casele lor. Mai mult, pandemia va fi o lovitura pentru o economie deja fragilă.
Ahn a opinat că restricțiile nu vor fi foarte diferite de restricțiile anterioare și că este în mare parte retorică menită să preseze publicul obosit de restricțiile pandemice de lungă durată pentru a-și păstra vigilența, pe fondul creșterii cazurilor din China vecină.
Coreea de Nord ar putea folosi măsurile pentru a-și spori controlul asupra poporului său, a declarat Yang Un-chul, analist la Institutul Sejong. Coreea de Nord ar fi primit oferte de transport de vaccin din extern, dacă ar fi vrut într-adevăr să se protejeze împotriva virusului, a spus Yang.
CARE SUNT PERSPECTIVELE AJUTORULUI EXTERIOR?
Focarul reînnoiește speranța că această țară ar putea accepta transporturi externe de vaccinuri, pastile de tratament pentru Covid-19 și alte consumabile medicale.
Coreea de Nord nu va cere direct un astfel de ajutor, ci va vedea cum reacționează Seulul și Washingtonul la început.
Unii experți spun că Phenianul poate crede că izolarea persoanelor cu simptome este singura opțiune realistă pe care o are, având în vedere deficiențele sale în infrastructura spitalicească și materiale medicale, care ar fi greu de depășit fără ajutor extern extins - ceva ce este puțin probabil ca liderii din Coreea de Nord să accepte.
Jung a spus că singurul ajutor semnificativ pe care îl poate acorda Coreea de Nord populației sale este rezervele limitate de vaccinuri pentru bătrâni și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente, deoarece este prea târziu pentru a inocula întreaga populație a țării.
Hong a spus că mișcările de a-și continua obiectivele de îmbunătățire a economiei și armatei sale, în ciuda focarului, sugerează că țara este dispusă să accepte un anumit nivel de decese, pentru a câștiga imunitatea de turmă, mai degrabă decât să primească vaccinuri și alt ajutor extern.