De teama răspândirii Covid-19, locuitorii din Shanghai sunt blocați în case cu garduri, iar alimentele sunt raționalizate: „Nu am mai mâncat de zile întregi!” (Foto)

De teama răspândirii Covid-19, locuitorii din Shanghai sunt blocați în case cu garduri, iar alimentele sunt raționalizate: „Nu am mai mâncat de zile întregi!” (Foto)

Autoritățile din Shanghai au instalat garduri verzi pentru a restricționa deplasările locuitorilor, ca măsură pentru restricționarea circulației populației, în contextul pandemiei de Covid-19, care devastează orașul chinez.

Gardurile verzi au apărut pe neașteptate în afara clădirilor în care se află persoane testate pozitiv și aflate în carantină, care nu au voie să iasă din casă.

Un rezident, care a preferat să rămână anonim, a confirmat situația pentru BBC și a precizat că un gard verde a apărut în urmă cu trei zile în fața clădirii în care locuiește, fără a primi vreo explicație.

Amintim că de câteva săptămâni, populația de 25 de milioane de locuitori din Shanghai este închisă în case, în timp ce oficialii chinezi încearcă să țină sub control cea mai gravă creștere a cazurilor de Covid-19 de până acum.

ADVERTISING

Imaginile cu muncitori îmbrăcați în costume albe care etanșează intrările în blocurile de locuințe ale orașului și închid străzile cu garduri verzi s-au răspândit în ultimele zile pe rețelele sociale chineze.

Multe dintre garduri, care au aproximativ doi metri înălțime, au fost instalate în jurul clădirilor desemnate ca „zone închise”, unde cel puțin o persoană a fost testată pozitiv pentru Covid-19.

Toată lumea care locuiește într-o astfel de zonă nu poate ieși din locuința proprie, indiferent dacă are sau nu virusul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu a fost imediat clar de ce oficialii au început să monteze gardurile, mai remarcă BBC. O notificare din 23 aprilie distribuită de autoritățile locale preciza că se impune o „carantină dură” în unele zone.

Mărturia unui localnic

BBC nu a putut verifica independent aceste imagini, dar a vorbit cu un cetățean străin care locuiește în Shanghai, care a spus că gardul verde a apărut în complex rezidențial în care locuiește în urmă cu trei zile.

ADVERTISING

Sub protecția anonimatului, acesta a spus că poarta principală a fost înlănțuită acum trei săptămâni, după ce unul dintre vecinii săi a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Dar joi a fost instalată o nouă barieră, fără explicații din partea autorităților.

„În complexul nostru există un coridor lung, iar pe acesta au mai pus un gard verde în urmă cu trei zile”, a descris el situația prin telefon. „Nimeni nu ne-a spus motivul pentru care a fost instalat. Și nimeni nu poate ieși”, a spus el. „Mă simt neajutorat. Nu avem idee când se va termina baricadarea. Dacă zona este împrejmuită, ce se întâmplă dacă izbucnește un incendiu? Nu cred că cineva sănătos la cap poate lua decizia de a sigila casele oamenilor", a mai spus acesta.

Mâncarea e raționalizată, iar accesul bolnavilor la tratamente este îngreunat

În timp ce unii oficiali municipali au instalat garduri, alții au fost ocupați să blocheze un videoclip devenit viral, care evidențiază impactul blocării orașului asupra locuitorilor săi, amintește BBC.

Montajul de șase minute prezintă clipuri audio neverificate ale localnicilor care critică proviziile inadecvate de alimente primite de la autorități și care se plâng de afecțiuni medicale. „Nu am mâncat de zile întregi”, poate fi auzită o persoană implorând în videoclip.

Criticarea în spațiul public a politicilor guvernamentale este rară în China, dar în ultimele câteva săptămâni, unii rezidenți din Shanghai au postat plângeri pe site-urile de socializare. Oamenii reclamă că s-au chinuit să aibă acces la provizii de hrană și au fost forțați să aștepte distribuirea făcută de Guvern a legumelor, a cărnii și a ouălor.

Alte măsuri recent introduse în oraș includ plasarea de alarme electronice pe uși pentru a preveni plecarea celor infectați cu virusul și evacuarea forțată a rezidenților pentru a face dezinfecții în case. Oficialii din Shanghai au ordonat, de asemenea, ca toți pacienții infectați și contacții lor să fie transferați în spațiile de carantinare administrate de Guvern.

Politica „zero Covid” dăunează populației și economiei

Orașul Shanghai a raportat duminică 39 de decese cu Covid-19, ceea ce reprezintă un record, precum și peste 21.000 de noi infecții.

Ca răspuns la varianta extrem de contagioasă Omicron, autorităţile chineze şi-au intensificat politica „zero Covid", efectuând testări în masă şi impunând lockdown-uri de îndată ce apar primele cazuri.

Aceste măsuri stricte au dus la o încetinire a economiei ţării şi la o frustrare crescândă în rândul populaţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇